Ministerul francez al Agriculturii a confimat joi un caz de encefalopatie spongiformă bovina, cunoscută drept boala vacii nebune, în regiunea nordică Ardeni, anunţă Reuters.
Animalul suspect a fost descoperit săptămâna trecută, după un test de rutină asupra cărnii vitelor mai bătrâne de patru ani, sacrificate în abatoare.
Ministerul francez al Agriculturii a ţinut să precizeze că nu există absolut niciun pericol pentru oameni, dar că e posibil să fie afectate exporturile de carne din Hexagon, a anunţat un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
Noua caz a fost descoperit la mai puţin de un an de când industria cărnii din Franţa a recâştigat calificativul de „risc neglijabil”, pentru că a demonstrat că ultimul animal infectat s-a născut cu mai mult de 11 ani în urmă.
Consumul de carne infestată a fost asociat cu boala Creutzfeldt-Jakob, o afecţiune neurologică degenerativă, cu evoluţie rapidă, fatală.
Boala vacii nebune a fost descoperită în Marea Britanie, la sfârşitul anilor 1980, dar s-a extins în alte ţări şi a decimat efectivele de vite până la începutul anilor 2000.
Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, în 2015 au fost raportate doar şase cazuri de boală a vacii nebune, în întreaga lume, din care patru în ţări UE. Spre comparaţie, în 2000 au fost raportate 1.957 de cazuri, 561 în 2008 şi 125 in 2008.