Veste bună pentru românii care vor să adopte un copil. Legea adopției a fost modificată

Modificările aduse legii adopției vor permite scurtarea termenelor privind declararea adoptabilității copilului, a celor aferente atestării familiei adoptatoare, a procedurilor în instanță și pentru exprimarea de către părinții naturali a consimțământului în vederea adopției, susține președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției (ANPDCA), Gabriela Coman.
Romania TV
24 mart. 2016, 13:28
Veste bună pentru românii care vor să adopte un copil. Legea adopției a fost modificată

Noua lege a adopţiei a fost adoptată de Camera Deputaților, este la promulgare la Președinție și va intra în vigoare la 4 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care trebuie aprobate și normele de aplicare și adaptat softul utilizat în procedura de adopție.

„Schimbarea Legii adopției a venit ca un răspuns la dificultățile întâmpinate în cadrul procesului de adopție de către familiile adoptatoare și autorități. (…) Primul lucru constatat la reînființarea Autorității a fost că acești copii intră ușor în sistem, în medie 5.000 de copii pe an, petrec mult timp acolo, în medie 6 ani — 6 ani și jumătate, și ies relativ greu din sistem fie prin adopție fie prin reintegrarea în familie. În plus, dacă ne uităm la evoluția duratei medii de adopții, în ultimii trei ani am observat o creștere semnificativă, la 285 de zile pentru un copil din momentul în care este declarat adoptabil până este adoptat definitiv, și la 437 de zile pentru familia adoptatoare din momentul în care primește atestatul de familie adoptatoare până la adoptarea copilului”, a mai spus Gabriela Coman, potrivit Agerpres.

Printre cele mai importante modificări aduse de lege se numără scurtarea de la un an la șase luni a perioadei în care părintele natural sau rudele nu au putut fi găsiți sau refuză să colaboreze pentru integrarea lui naturală.

În cazul în care părinții, din motive neimputabile, nu fac demersuri de reintegrare, la un an de la acest termen copilul intră în Planul Individualizat de Protecție (PIP) pentru adopție.

După ce copilul a fost declarat adoptabil, valabilitatea acestei proceduri a fost extinsă de la 2 la 4 ani.

„Înainte, între două proceduri de adopție, se pierdea un an ceea ce complica procesul pentru că am constata că, pe cât crește copilul, scade interesul familiilor adoptatoare”, a mai spus Gabriela Coman.

De asemenea, s-au produs modificări și cu privire la refuzul părintelui natural de a se prezenta în instanță pentru a încuviința adopția. „Dacă părinții nu se prezintă la instanță pentru a consimți adopția timp de două termene consecutive se consideră refuz abuziv”, a mai spus președintele Autorității.

În acest caz, instanța declară copilul adoptabil, drepturile părintești sunt suspendate, iar părinții naturali mai pot interveni doar până în momentul adopției definitive.

„În acel moment, copilul devine copilul familiei adoptive, cu toate drepturile și obligațiile care decurg din acest statut, iar familia naturală nu mai are nicun drept”, a mai spus Gabriela Coman.

Pentru familia adoptatoare, în noua formă a legii s-au redus la jumătate formularele care trebuie adoptate, iar perioada de valabilitate a atestatului (primit de la autorități după evaluarea capacității de a fi părinți) se prelungește de la un an la doi ani.

Și perioada de analizare a familiei s-a redus de la 120 la 90 de zile.

În plus, atestatul nu va mai conține criterii de vârstă și de etnie a copilului, acestea urmând să fie luate în calcul în partea a doua a procesului.

În momentul în care există un copil adoptabil și o familie cu atestat începe procedura de potrivire, în care se caută părintele cel mai potrivit să răspundă nevoilor copilului respectiv.

„Vom intoduce în normele de aplicare criterii care să definească acest aspect, cum ar fi gradul de rudenie, sau dacă respectivul copil se află deja în plasament la acea familie”, a adugat Gabriela Coman.

Când se găsește familia potrivită, dosarul merge la instanță, care se pronunță pentru încredințarea în vederea adopției. Atunci, timp de trei luni, copilul merge la familia adoptatoare pentru acomodare. Când copilul se află deja în plasament la acea familie, această fază nu mai este necesară.

„După perioada de încredințare, dacă lucrurile au mers bine, se merge din nou cu dosarul la instanță și aceasta pronunță încuviințarea adopției. Atunci copilul capătă toate drepturile, similare cu copilul biologic, iar părinții toate obligațiile aferente”, a explicat președintele Autorității.

În cazul în care nu se reușește adopția la nivel național, se trece la adopția internațională. În vechea lege, termenul era de doi ani, dar a fost redus la un an.

Gabriela Coman a mai explicat faptul că, în prezent, există o percepție greșită cu privire la numărul de copii adoptabili din România. „În momentul de față, în țara noastră, aproximativ 58.000 de copii beneficiază de o măsură de protecție, iar dintre aceștia doar 3.500 (6%) sunt adoptabili. Motivele acestei situații sunt multiple: o treime se află în plasament la rude, care nu doresc adopția, alți copii merg în vacanță acasă, iar alții, aproximativ 43%, ajung aici din cauza sărăciei”, a mai spus președintele ANPDCA.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Felul românesc de mâncare care i-a cucerit pe turiștii englezi: “Nu ne așteptam să ne placă așa de mult”
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Manelistul Jador, gest controversat la un concert. S-a filmat când dădea bani publicului. „Dacă îi muncea, nu îi mai arunca” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Ghid pentru bucătărie. Cum să gătești o friptură suculentă în cuptor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să depună în fiecare an acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Jared Kushner Vizează Dezvoltarea Unei Stațiuni de Lux în Albania cu Fonduri Saudite
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...