Istanbul, un oraș cu o populație aproape cât a întregii Românii. În ciuda acestei aglomerări și a afluxului mare de turiști, în oraș se circulă omenește. Captivi pentru câteva ore ai marii metrolope ne-am propus să vedem ce ne deosebește fundamental de turci.
Cifrele seci ale statisticilor spun că nivelul nostru de trai este aproape de cel turc. Calitatea vieții în România s-ar situa, astfel, pe locul 65, iar cei de pe malurile Bosforului sunt pe 61. La capitolul sănătate însă, cifrele ar fi în favoarea noastră, aflându-ne pe același loc 65, în timp ce Turcia pe 76. Așadar, s-ar putea spune, că, deși există unele diferențe, acestea sunt atât de apropiate încât constituie mai mult asemănări.
În Istanbul, întrebăm de un spital. Așa, ca și cum nu ne-ar interesa unul anume. Dar, ca peste tot, lumea îți indică unul de top. Când ajungi, dacă nu te îndrumă nimeni, trebuie să citești foarte atent ca să vezi că este vorba despre un spital și nu despre un mall!
Turcii îi spun „Spitalul American”. Stabilimentul a fost înfințat în 1920 de amiralul Mark Bristol, în perioada „de aur” a Turciei moderne. În 1995 este cedat unei fundații care a făcut din el ceea ce este acum.
Acum, la „Spitalul American” se consultă 120.000 de pacienți și se tratează și operează 20.000 în fiecare an. În 2011 la serviciile sale au apelat 15.000 de pacienți din 133 de țări. 61 dintre aceștia sunt români.
Ca să fim primiți în vizită ni se cer asigurări că o să protejăm identitatea pacienților, confidențialitatea fiind garantată la același nivel cu cel al serviciilor medicale. Pe medici îi găsim cu greu disponibili, fiind vorba despre personalități internaționale ale lumii medicale, deci oameni cu un program încărcat.
Pentru a afla mai multe despre Spitalul American din Istanbul, vezi VIDEO.