Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a lansat luni un infografic despre gradul de satisfacție al bucureștenilor privind transportul public și gradul de motorizare, notează Agerpres.
Comparativ cu bucureștenii, 46% din locuitorii orașului Berlin sunt satisfăcuți de transportul public, în timp ce în cazul orașului Londra procentul este de 43%, Stockholm — 31%, Atena — 27% și Madrid — 26%.
Infograficul mai arată că, în general, orașele în care populația nu este mulțumită de calitatea transportului în comun sunt și orașele în care populația are o rată de motorizare semnificativ mai mare decât media națională. Corelația funcționează independent de nivelul de bunăstare al cetățenilor din orașul respectiv. Locuitorii din orașe în care transportul public funcționează corespunzător aleg să călătorească cu transportul public, deși în mod cert și-ar permite să dețină o mașină, potrivit comunicatului.
În același timp, rata de motorizare (numărul de autovehicule la 1.000 de locuitori) a Bucureștiului (446 autovehicule la 1.000 de locuitori) este superioară ratei de motorizare din orașe ca Stockholm (393), Londra (301) sau Berlin (333), în care satisfacția privind transportul public este mult mai mare decât în București, se mai arată în comunicat.
Conform sursei citate, în cazul în care nemulțumirea bucureștenilor față de transportul public va rămâne crescută și odată cu creșterea forței lor de cumpărare, este de așteptat ca locuitorii Bucureștiului să achiziționeze mai multe mașini.