„Doresc să supun atenției dumneavoastră faptul că, recent, pe Platforma pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor de pe site-ul Consiliului Europei a fost postată o alertă referitoare la situația Televiziunii Române. Aceasta a fost introdusă la cererea Federației Internaționale a Jurnaliștilor și a Asociației Europene a Jurnaliștilor și vizează pachetul de amendamente la Legea 41/1994 care ar putea aduce TVR în situația de insolvență. Astfel, în opinia acestor asociații, demersul legislativ reprezintă o amenințare la adresa independenței postului public de televiziune. Inițiativa FIJ/AEJ are la origine o solicitare de sprijin din partea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind. Menționăm faptul că includerea României, alături de state precum Azerbaidjan, Federația Rusă, Turcia, pe site-ul specializat al Consiliului Europei este de natură să plaseze țara noastră într-o postură incomodă, care contravine poziției oficiale a autorităților pe tema respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului„, se arată în scrisoarea ministrului de Externe, potrivit Agerpres.
Platforma pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor este un proiect al Consiliului Europei care are drept scop monitorizarea încălcării libertății de expresie și a libertății mass-media, precum și a amenințărilor la siguranța jurnaliștilor. „Având în vedere cele de mai sus, vă adresăm rugămintea de a ne transmite un punct de vedere oficial pe subiectul menționat, pentru a putea fi transmis Secretariatului Consiliului Europei și postat pe site-ul Platformei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor”, mai scrie Comănescu.
Potrivit secretarului Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, solicitarea a fost transmisă Comisie de cultură pentru a formula un răspuns.
Și Senatul îi va răspunde ministrului Comănescu, a anunțat Călin Popescu-Tăriceanu. „Am trimis-o la Comisia de cultură și mass-media pentru întocmirea unui punct de vedere. Îi vom răspunde domnului ministru așa cum este și normal. Este o solitare care probabil este generată de greșita înțelegere din partea unor asociații a jurnaliștilor referitoare la demersul pe care îl facem în Senat cu privire la completarea legii de funcționare a TVR. Procedura de insolvență nu este obligatorie. Ea poate ca variantă de lucru să fie adoptată de Consiliul de Administrație, care va începe să funcționeze”, a afirmat șeful Senatului după ședința Biroului permanent.