„Am participat astăzi (marţi – n.r.) la bilanțul SRI. Le-am dat un mesaj pe care pot să-l sintetizez simplu: SRI și-a făcut datoria pe deplin, cu eficiență și cu seriozitate„, a spus Klaus Iohannis în conferința comună cu șeful SRI, Eduard Hellvig, după prezentarea bilanțului instituției pe anul trecut.
Șeful statului a susținut că reprezentanții SRI, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură într-o perioadă cu multe probleme și riscuri. „Cred că cea mai bună recunoaștere a activității Serviciului este gradul de încredere de care se bucură din partea cetățenilor României”, a mai spus Iohannis.
El a arătat că a subliniat la bilanțul SRI câteva aspecte pentru anul trecut. „Pentru 2015, am dorit să subliniez câteva aspecte. În primul rând, România este o țară sigură, scutită de incidente de securitate și terorism. Am mulțumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetățenilor României. În al doilea rând, SRI a contribuit esențial la lupta împotriva corupției, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotrivă pentru instituții, dar și pentru opinia publică.
Am remarcat și activitatea împotriva rețelelor de evaziune și crimă organizată, dar și rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence. Nu în ultimul rând, mă bucur să constat că SRI este un partener respectat și credibil în comunitatea de informații euroatlantică și contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune”, a spus Klaus Iohannis.
Şeful statului a spus celor prezenţi la bilanţ şi ce aşteptări are de la Serviciul Român de Informații. „În primul rând, aștept continuitate și consecvență în acțiuni și în rezultate. În materie de securitate nu este loc decât de profesionalism 100%. Consider că pe fondul creşterii alarmante a ameninţării teroriste în Europa, colaborarea şi coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esenţială.
În plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esențială în ce privește apărarea statului de drept și lupta împotriva corupției. Pe de altă parte, cred că cetățenii așteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranță și să le fie respectate drepturile și libertățile. În ambele direcții, SRI are o datorie importantă”, a mai precizat Iohannis.
Iohannis: Absenţa unei legislaţii privind securitatea rămâne o temă sensibilă
Preşedintele României a mai adăugat că absența unei legislații în materie de securitate națională rămâne „o temă sensibilă”. „Am vorbit și despre restanțele pe care le avem în materie de legislație. Mă refer aici atât la reluarea discuției cu privire la legislația din domeniul securității cibernetice, cât și la ansamblul reglementărilor în domeniul securității naționale. Absența unei legislații coerente, unitare și actualizate în materie de securitate națională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere și coordonare, dar nu mai poate întârzia„, a mai spus Iohannis.