România, Polonia şi Ungaria nu vor să mai fie ţările cu cel mai redus nivel de colectare a taxelor

Se știe că există o problemă cu colectarea taxelor când persoana numită să intensifice acest proces este concediată pentru fraudă. Dar acolo unde unii văd o problemă, alții identifică o oportunitate, iar guvernele din Europa de Est au identificat taxele neplătite ca fiind o metodă de a-și majora veniturile bugetare, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg.
Alina Costache
29 mart. 2016, 17:20
România, Polonia şi Ungaria nu vor să mai fie ţările cu cel mai redus nivel de colectare a taxelor

România, unde președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) Gelu Diaconu a fost demis luna trecută în urma acuzațiilor de fraudare a fondurile europene, are cel mai redus nivel de colectare a taxelor ca procentaj din PIB din Uniunea Europeană. Polonia și Ungaria nu stau cu mult mai bine. Eforturile celor trei țări de a reduce decalajul coincid cu relaxarea politicii fiscale.

”Există eforturi de majorare a veniturilor în regiune și vedem semnale pozitive. Dar majoritatea rezultatelor acestor eforturi este deja amanetată promisiunilor legate de cheltuieli”, a apreciat analistul Roxana Hulea, de la Societe Generale, Londra.

Potrivit Agerpres, frauda cu TVA în România a determinat măsuri punitive împotriva magazinelor unde se vând flori și a saloanelor de înfrumusețare.

La rândul ei, Polonia încearcă să rezolve problema transferului de prețuri în rândul subsidiarelor locale ale companiilor străine.

”Trebuie să îmbunătățim colectarea veniturilor din taxe în Polonia pentru a majora veniturile la buget. De aceea trebuie să rezolvăm direct problema prin intermediul legislației și a constrângerilor”, a afirmat luna trecută ministrul polonez de Finanțe, Pawel Szalamacha.

Eforturile își arată roadele: veniturile la buget au crescut în toate cele trei țări. Sprijinul este cu atât mai necesar cu cât guvernele implementează relaxarea politicilor fiscale, de la reduceri de taxe la majorarea alocațiilor pentru copii.

Deficitele bugetare în Polonia și România ar putea ajunge până la sfârșitul anului viitor la limita de de 3% din PIB, conform datelor Bloomberg. În România, colectarea taxelor va rămâne o prioritate, Guvernul estimând că țara nu va mai înregistra cel mai redus nivel de colectare a taxelor ca procentaj din PIB din Uniunea Europeană.

”În ciuda progreselor remarcabile realizate anul trecut de ANAF, România încă are un nivel foarte ridicat de evaziune fiscală pentru TVA. Când vor fi publicate datele pe 2015 de către Comisia Europeană, vom rămâne probabil pe același loc rușinos”, a afirmat, luna aceasta, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Gabriel Biriș.ta

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Zodiile care vor renaște de Înviere. Cinci nativi intră sub protecție de la Dumnezeu
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România toată. Anunțul care răstoarnă totul: Îi așteaptă la cotitură
Playtech.ro
De ce se mănâncă miel de Paște. Orice român îl consumă fără să ştie semnificaţia
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Bahmuțeanca, marcată pe viață. Acuzații foarte grave
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță s-a stins. A lăsat în urmă o moștenire artistică greu de egalat. Va rămâne în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității
MediaFlux
Rusia activează „Soneria Apocalipsei”? Mesajele ciudate transmise de stația secretă UVB-76 au panicat lumea
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți