„S-au strâns deja semnăturile pentru demararea procedurii, a fost un tabel care a circulat, cred că sunt deja în jur de 50 de semnături şi este nevoie de o treime din numărul senatorilor„, a spus Alina Gorghiu.
Ea a precizat că liberalii aşteaptă miercuri anunţul celor de la UNPR privind acest demers. ”Am vorbit şi cu domnul Valeriu Steriu (preşedintele UNPR – n.r.), va anunţa mâine ce vor face. UNPR a susţinut public, prin diverse voci, că doreşte schimbarea lui Tăriceanu. Mâine, mizez pe susţinerea UNPR pentru acest demers” a mai spus Gorghiu.
Alina Gorghiu a precizat că nu vrea să facă niciun fel de calcule, dar este nevoie de jumătate plus unu din numărul senatorilor, la votul în plen, pentru schimbarea preşedintelui acestei Camere, iar votul este secret, astfel că cei care doresc acest lucru, pot vota în favoarea schimbării lui Călin Popescu Tăriceanu.
Alina Gorghiu a mai afirmat că PNL nu are nevoie de semnăturile PSD, pentru cererea de schimbare a lui Tăriceanu, dar au nevoie de ”suportul lor, la votul în plen”.
Surse liberale au precizat pentru news.ro că liberalii se bazează, în susţinerea demersurilor privind schimbarea lui Tăriceanu, pe votul senatorilor independenţi, dar şi a unei părţi din grupul parlamentar PSD, care nu mai este de acord cu prezenţa liderului ALDE la conducerea Camerei.
Geoană: Senatorii PSRO se alătură demersului de demitere a lui Tăriceanu de la conducerea Senatului
Întrebat marți seară dacă va vota pentru demiterea lui Călin Popescu-Tăriceanu de la conducerea Senatului, Mircea Geoană a declarat: „Da, fără îndoială”.
„Nu trebuia pus de la început, pentru că a fost un troc între PSD, PC și ALDE. A fost o încercare de a folosi o funcție în statul român pentru a crește un partid politic, respectiv ALDE. Este totalmente neprincipial„, a spus Mircea Geoană.
Acesta a mai afirmat că „nu așa se crește un partid nou”. „Este o chestiune care a fost de la început nefirească. Este natural ca un partid important să își numească în funcțiile importante, pe măsura ponderii sale politice, oameni în funcțiile reprezentative. Nu poți să pui de la un partid mic pe cineva în a doua funcție în statul român. A fost făcută în mod deliberat de către PSD și de către Tăriceanu pentru a crea o dificultate PNL și pentru a ajuta ALDE să crească. Vor să crească, să crească pe picioarele lor și nu pe fudulia scaunului pe care stă domnul Tăriceanu. Să se ducă frumușel să muncească, să alerge și să-și facă partid, dacă pot să facă partid, nu pe spatele unei funcții importante în statul român. Acest lucru este nefiresc, îl vom curma dacă vom putea și senatorii noștri vor fi alături de acest demers”, a spus Mircea Geoană.
Totodată, întrebat dacă ar dori să fie din nou în funcția de președinte al Senatului, Mircea Geoană a răspuns: „Nu, e pentru altă tură de lideri”.
Cererea de demitere a lui Tăriceanu va fi depusă luni la Biroul Permanent
Cererea liberalilor va fi depusă la începutul săptămânii viitoare la Biroul Permanent al Senatului, însă există riscul ca cererea să fie respinsă, în condiţiile în care PNL nu are majoritate în acest for de conducere.
În această variantă, PNL va propune în plen schimbarea din funcţie a preşedintelui Senatului, cerere care poate fi supusă la vot, conform Regulamentului Senatului.
Sursele liberale au precizat că există varianta ca pentru şefia Senatului să fie propus copreşedintele PNL Vasile Blaga, care într-o conferinţă de presă, marţi, nu a respins această posibilitate, precizând doar că partidul are destui oameni pe care îi poate nominaliza pentru această funcţie.
De asemenea, PSD ar putea propune pentru şefia Senatului pe liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor.