Bătrânul în curtea căruia, în august 2015, pompierul Daniel Fripis și-a pierdut viața, încercând să stingă o butelie, nu și-a imaginat ce consecințe tragice va avea economia de câțiva lei pe care a făcut-o. Bătrânul a încărcat butelia de la o stație GPL din Constanța, așa cum știa că fac și alți oameni, potrivit reporterntv.ro.
„O așchie l-a lovit pe lângă cască, pe sub cască și a murit pe loc„, a declarat proprietarul locuinței.
Procurorii militari spun despre ancheta în cazul morții pompierului că este un caz clasat. Cu alte cuvinte, acesta a acționat corect intrând primul în locuință pentru că era șeful detașamentului.
Declarația bătrânului cu privire la recipientul care a explodat a fost înregistrată și la Parchetul Militar. Procurorii spun că vor face o disjungere în care vor cere colegilor de la Parchetul Judecătoriei să cerceteze dacă modul defectuos în care a fost încărcat butelia a fost factor declanșator al incendiului și al exploziei în care a murit Daniel Fripis.
Familia pompierului, căreia statul îi plătește acum o pensie de urmaș de numai 300 de lei, vrea ca adevărul să fie scos la iveală cât mai repede.
„Persoanele vinovate de moartea unui om nu pot rămâne nepedepsite pentru ca astfel de situații tragice să nu se mai întâmple. Chiar dacă pentru mine, fiul meu, părinții lui Dan, lucrurile nu mai pot fi schimbate, în sensul că nimic și nimeni nu va putea să vindece rănile din sufletele noastre. Ancheta ar trebui să aibă în vedere și condițiile în care a fost încărcată butelia, care a fost încărcată la o stație GPL„, a susținut Bety Fripis, soția pompierului.
Anchetatorii spun că au toate motivele să creadă că s-a săvârșit cel puțin o infracțiune, însă deocamdată nu au stabilit un vinovat.
„Operatorul care umple recipientele GPL este instruit și este autorizat să încarce doar acele recipiente montate pe mașini. Este absolute nelegal ca un operator să încarce o butelie. În primul rand, există o diferență de compoziție chimică. De asemenea, diferențele sunt și de presiune, existând riscul ca o butelie ce trece pragul de presiune să provoace un accident. GPL este un carburant, așa cum este și benzina și motorina„, a declarat Cătălin Brașoveanu, purtătorul de cuvânt al ISCIR.
Până la o concluzie a Parchetului, reprezentanții ISCIR spun că cei care procedează astfel riscă să li se ridice autorizația, iar activitatea să le fie închisă.
Citeşte şi Familia pompierului erou din Constanţa, umilită de stat