ANALIZĂ: Românii iau locul expaţilor la vârful multinaţionalelor, angajaţii din oraşele mici pleacă spre centre mai mari

Criza a însemnat o oportunitate pentru mulţi români să îşi demonstreze pregătirea şi să avanseze în posturi de conducere din marile companii, astfel că numărul străinilor cu statut de expatriaţi în România a scăzut, în timp ce, la nivelul mediu al pieţei muncii, angajaţii au început să plece din oraşele mici către localităţi mai mari, unde au mai multe oportunităţi de afirmare, potrivit specialiştilor în resurse umane consultaţi de News.ro.
Alina Costache
31 mart. 2016, 08:56
ANALIZĂ: Românii iau locul expaţilor la vârful multinaţionalelor, angajaţii din oraşele mici pleacă spre centre mai mari

În prezent, în România are loc o inversare a trendului  pe piaţa muncii comparativ cu situaţia de dinainte de criză. Atunci, multe companii, mai ales multinaţionalele, aduceau masiv manageri străini pentru că se extindeau rapid şi considerau că românii nu sunt suficient de bine pregătiţi.

”Între timp, piaţa s-a maturizat şi tot mai mulţi români au acum pregătirea şi experienţa necesară pentru a face faţă cu brio în posturi de conducere. Acum, de regulă, sunt aduşi de afară oameni care vorbesc o anumită limbă străină mai greu de găsit aici, cum ar fi poloneza sau bulgara, sau anumiţi specialişti”, a declarat, pentru News.ro, Oana Datki. partener în cadrul firmei de consultanţă în resurse umane Consulteam.

De asemenea, unele companii au politici interene prin care nu permit unui manager să stea mai mult de doi ani într-un post. În acest caz, dacă managerul nu poate fi promovat într-o ţară din Occident, unde concurenţa este mai dură, este trimis pe un post mai înalt într-o ţară precum România.

Potrivit datelor Consulteam, străinii care lucrau în România reprezentau 19,4% din numărul total de manageri de top în 2012,  însă proporţia a scăzut la 17% în 2015. O scădere mai modestă s-a înregistrat la nivelul managerilor din eşalonul al doilea: de la 5% manageri străini în 2012  până la 4% în 2015.

Experţi în resurse umane spun că o schimbare de tendinţă s-a înregistrat, în ultimii ani, şi pe alte paliere ale pieţei muncii. Astfel, mobilitatea forţei de muncă a crescut în oraşele mici, oamenii fiind atraşi de salariile crescute şi de numărul mai mare de oportunităţi.

”Nu prea sunt mobili cei din oraşele mari, deşi am început să întâlnesc manageri care vor sa plece din Bucureşti înspre Brasov si Cluj. Cei din oraşele medii sau mici nu au probleme în a migra spre oraşe mai mari sau spre alte oraşe similare, în special tinerii, care nu au prea multe obligaţii şi sunt mult mai deschişi la mutare”, a spus Datki.

Totuşi, o problemă pe care o semnalează specialiştii în resurse umane este mobilitatea redusă a populaţiei rurale, care este greu de atras spre zonele mai dezvoltate, unde există deficit de fiorţă de muncă. 

În tot acest context, România se confruntă cu un deficit tot mai mare de specialişti în diverse sectoare, pe care unele firmele încearcă să îl compenseze prin atragerea de străini, o noutate pentru piaţa muncii din România. Deocamdată, proprorţia străinilor în acest domeniu este redusă – potrivit Consulteam, la nivel de specialişti, procentul de străini expatriaţi în România a crescut de la 0% în 2012 la 0,3% în 2015.

Criza de specialişti se adânceşte de la an la an, arată datele disponibile. La nivel naţional, trei angajatori din patru aveau dificultăţi anul trecut în identificarea şi atragerea angajaţilor valoroşi, iar şase firme din zece se confruntau cu dificultăţi în găsirea şi atragerea de talente, potrivit companiei de recrutare Manpower. Iar situaţia s-ar putea agrava în 2016.

”De opt ani, cei mai ceruţi şi mai greu de găsit pe piaţa din România sunt inginerii şi meseriaşii calificaţi, precum instalatorii, electricienii, tehnicienii mecanici sau sudorii. E greu de crezut că, după atâţia ani de deficit, situaţia se va schimba radical în 2016”, a declarat pentru News.ro Corina Gonteanu, manager de marketing şi comunicare, în cadrul ManpowerGroup.

Însă piaţa muncii din România se confruntă, în general, cu un deficit tot mai mare de angajaţi valoroşi, pe fondul revoluţiei tehnologice şi a schimbărilor demografice.

O evoluţie care îi avantajează pe angajaţii valoroşi, ale căror competenţe sunt căutate pe piaţa muncii. Aceştia vor reuşi întotdeauna să discute de pe poziţii egale cu angajatorii, indiferent dacă economia este afectată sau nu de criză, spun specialiştii în resurse umane.

În acest context, şefii de companii fac eforturi tot mai mari să-i aducă şi să-i reţină pe specialiştii valoroşi.

”Şi nu ne referim doar la compensaţii şi beneficii, ci la întregul mediu în care acesta îşi desfăşoară activitatea. Angajaţii se uită din ce în ce mai mult la brandul angajatorului, la ce oferă acest în plus faţă de competiţie”, a explicat pentru News.ro George Carpov, consultant Employer Branding.

În unele sectoare, precum sectorul IT, cererea de candidaţi  este mai mare decât numărul de candidaţi disponibili, atât în cazul programatorilor şi dezvoltatorilor, cât şi al managerilor şi liderilor.

”Per ansamblu, 37% din angajatorii români atribuiau dificultăţile în identificarea de candidaţi pentru posturile vacante, indiferent de domeniu, numărului insuficient al acestora”, a menţionat managerul de marketing al Manpower.

În plus, competenţele pentru multe locuri de muncă evoluează rapid.

”Pentru a fi eligibil pentru un post de contabil, de exemplu, competenţele de contabilitate sunt necesare, dar nu întotdeauna suficiente. Cel mai adesea, ele sunt însoţite de cerinţe pentru competenţe lingvistice de nivel mediu şi avansat, de obicei franceză, engleză, germană sau spaniolă, cunoaşterea unor standarde contabile internaţionale, cunoaşterea unor soft-uri de tip SAP”, a afirmat Gonteanu, pentru News.ro.

Ultimele date statistice arată că, în 2015, câştigurile salariale din România au crescut cu peste 13% în termeni nominali, cel mai înalt ritm din 2008 încoace. De asemenea, şomajul este în scădere şi a ajuns la 6,5% în ianuarie 2016. 

viewscnt

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsele Dedeman care îți vor face viața mai frumoasă. Sunt la ofertă pentru câteva zile și toți vecinii te vor invidia
Capital.ro
Se dau 10.000 EURO în România pentru proprietarii de teren. Primăria a făcut deja cadastru
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Fostele iubite ale lui Dany de la Insula Iubirii ies la atac! ”Și-a alergat mama cu un cuțit!” + Se automutilează! IMAGINI TARI
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
SITUATIA DIN BELARUS: 30 DE ANI SUB LUKAȘENKO ȘI PERICOLUL DIN PROXIMITATE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'