Ce nu trebuie să mănânci dacă eşti însărcinată

Specialiștii au demonstrat că aproximativ 85% dintre femeile gravide resimt pofte pentru cel puțin un aliment și că aceste afinități culinare pot suferi modificări în funcție de etapa de dezvoltare a sarcinii.
Romania TV
31 mart. 2016, 09:21
Ce nu trebuie să mănânci dacă eşti însărcinată

Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică – ginecologie, avertizează în legătura cu pericolele pe care le pot aduce micile răsfățuri gastronomice de sărbători. Iată ce alimente nu trebuie să consumi dacă aștepți un copil:

1. Ai grijă la carne

Poți servi carne doar dacă aceasta este foarte bine gătită. Insuficienta preparare termică a cărnii poate duce la contaminarea cu toxoplasmă sau la dezvoltarea unei largi varietăți de bacterii.

De evitat și produsele tradiționale din porc, care încetinesc digestia. Atenție la bacteria listeria care se poate dezvolta și la temperaturile din frigiderul de acasă. Din acest motiv, evită mezelurile care au un grad mare de perisabilitate ori delicatesele preparate din carne și care se țin la frigider, inclusiv crenvurștii.

Aceste produse se consumă numai încălzite până când sunt fierbinți (la cuptor) și se mănâncă imediat, deși în condițiile conținutului prea mare de e-uri mai bine renunți la ele.

Citeşte şi  Cea mai simplă metodă pentru a scăpa de vergeturi şi de grăsimea abdominală

Te poți consola cu o friptură de curcan sau pește la cuptor. Peștele este bogat în proteine, iar acizii omega 3 pe care îi conține pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebelușului, însă mare atenție la nivelul de mercur!

Cu cât peștele este mai mare, cu atât acesta va conține o cantitate mai mare de mercur. Pe lista peștilor ce cresc riscul supradozării cu mercur se află rechinul, pește spadă, tonul și macroul regal. În plus, aceștia au un risc mai mare de a produce toxiinfecții alimentare.

2. Spune NU maionezei

Orice aliment sau fel de mâncare în a cărei compoziție intră ouă crude poate fi infectat cu salmonella. Această bacterie se poate găsi în ouăle crude sau negătite suficient și provoacă febră tifoidă, dar și infecții alimentare.

De asemenea, sosurile de salată din comerț, cum ar fi maioneza, sunt făcute cu ouă pasteurizate, așa că se pot consuma, însă normal ca și în cazul acestora consumul trebuie să fie moderat. Nu uitați că și acestea conțin aditivi alimentari.

3. Și brânzeturile sunt pe lista neagră

Brânzeturile fac parte și ele din categoria alimentelor pe care trebuie să le consumi cu moderație, iar unele sortimente ar trebui evitate complet, cum sunt cele moi: feta, Brie, Camembert sau gorgonzola. La fel ca în cazul laptelui nepasteurizat acestea pot să conțină o bacterie numită listeria, care pune în pericol bebelușul.

Citeşte şi  Produse cosmetice INTERZISE în sarcină

4. Dulciurile

În timpul sarcinii este bine să eviți alimentele bogate în glucide, cum este cozonacul, prăjiturile sau ciocolata. Poți opta pentru salate din fructe, budinci din orez sau sorbet.

5. Atenție la fructe!

„Fructele fac parte din dieta de bază a unei gravide și cea mai mare condiție este să fie foarte bine spălate. Doar câteva nu sunt recomandate: strugurii, pentru că pot ridica temperatura corpului și pot provoca mișcări intestinale exagerate, fructele prea acide, dacă pacienta suferă de gastrită, papaya necoaptă bine și ananasul sunt periculoase în primele luni de sarcină deoarece dau contracții ale uterului”, adaugă Dr.Silviu Istoc.

Află care sunt alimentele care te scapă de grețuri în sarcină AICI

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație