Bogdan Olteanu, despre legea dării în plată: Doar bankingul islamic împarte riscurile cu debitorii

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor dezbate, de peste două ore, reexaminarea proiectului privind darea în plată, discuţiile fiind marcate de dispute între reprezentanţii BNR şi susţinătorii legii, în special pe tema riscurilor asumate de bănci şi clienţi în acordarea creditelor.
Filip Stan
31 mart. 2016, 09:47
Bogdan Olteanu, despre legea dării în plată: Doar bankingul islamic împarte riscurile cu debitorii

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor urmează să dea un raport asupra legii, două amendamente principale făcând obiectul discuţiilor: eliminarea programului „Prima Casă” din lege şi ridicarea plafonului de aplicare, de la 100.000 de euro la 250.000 de euro. Cu toate acestea, dezbaterile generale asupra proiectului durează deja de aproape două ore şi jumătate, fără a se intra pe discuţii cu privire la aceste două puncte rămase restante în dezbatea proiectului.

Şedinţa Comisiei juridice a debutat cu noi dispute între Bănca Naţională (reprezentantă la discuţii prin viceguvernatorii Liviu Voinea şi Bogdan Olteanu şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu) şi iniţiatorul proiectului, liberalul Daniel Zamfir. Acesta din urmă a acuzat din nou Banca centrală de „intoxicări” cu privire la proiectul său.

Apărătorii Legii dării în plată au arătat că legea poate fi aplicată şi în forma actuală, iar băncile nu ar trebui apărate pentru că au oferit credite în mod „iresponsabil”.

„Acolo unde este profitul, acolo trebuie să fie şi riscul. Profitul este doar al băncii”, a spus Daniel Zamfir.

Replica a stârnit reacţii dure din partea BNR. În timp ce Liviu Voinea a explicat că riscul trebuie să fie împărţit între client şi bancă, Bogdan Olteanu a răspuns ironic că „există un singur sistem bancar în care creditorii împart riscurile cu debitorii”.

„Acest sistem se numeşte banking islamic!”, a spus Olteanu, referindu-se la sistemul bancar din ţările islamice în care instituţiile de credit nu au dreptul de a percepe dobânzi la acordarea creditelor, câştigurile lor fiind efectuate prin împărţirea profitului alături de clienţi.

Liberalul Ioan Cupşa, vicepreşedinte al Comisiei juridice, a spus, la rândul său, că sistemul prin care riscul nu este de ambele părţi nu poate funcţiona, iar Parlamentul ar trebui să modifice legislaţia. „Vom interveni noi”, a spus Cupşa, fiind aplaudat de reprezentanţii consumatorilor, aflaţi la dezbatere.

Un alt punct care a stârnit dispute între Daniel Zamfir şi BNR a fost cel privind beneficiarii acestei legi, Banca Naţională afirmând – la fel cum a făcut în timpul dezbaterilor din Senat – că în evidenţe există doar „puţin peste” 300 de executări silite la credite imobiliare, iar alte 5.000 de proceduri sunt în derulare.

Daniel Zamfir a susţinut că, potrivit datelor BRD, „sunt peste 100.000 de români” în procedură de executare silită şi a acuzat BNR că minte.

„În raportările BNR nu sunt trecute creditele de nevoi personale cu ipotecă, acel hibrid inventat de bănci. Ele nu sunt în evidenţa BNR ca fiind credite ipotecare”, a spus Zamfir, argumentând că legea sa ar avea un număr mult mai mare de beneficiari decât crede Banca Naţională.

Viceguvernatorul Liviu Voinea a arătat, însă, că raportările la care se referă Daniel Zamfir includ şi datele despre credite sub 20.000 de lei, care oricum nu ar beneficia de Legea dării în plată.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni