„Autoritatea a desfăşurat în anul 2015 un număr de 4.620 de controale la supermarketuri şi hypermarketuri şi au fost încheiate 1.607 procese verbale de constatare a contravenţiei. Astfel, ANPC a desfasurat 56 controale tematice la nivel naţional, respectiv 30 controale în domeniul produselor şi serviciilor alimentare (54%), 26 controale în domeniul produselor şi serviciilor nealimentare (46%)„, transmite Autoritatea, precizând că, pe lângă acestea au fost făcute şi controale la nivel local, controale în cadrul comandamentelor de vară şi iarnă, cercetarea reclamaţiilor primite de la consumatori, precum şi extinderea controalelor in urma abaterilor constatate.
Conform ANPC, au fost verificaţi peste 41.788 de operatori economici din care au fost sancţionaţi 25.000, valoarea amenzilor fiind de 47,4 milioane lei, iar valoarea produselor neconforme oprite de la comercializare a fost de 7,72 milioane lei, scrie news.ro.
De asemenea, ANPC subliniază că în cursul anului 2015 au fost 30 de controale vizând conformitatea, modul de comercializare şi etichetare a produselor alimentare, cat si cu privire la calitatea serviciilor de alimentaţie publică şi colectivă.
„Au fost prelevate 867 de probe de produse alimentare (produse din carne, lapte si produse lactate, orez, pastă de tomate, cacao şi ciocolată etc), constatându-se la circa 8% dintre acestea neîncadrarea în prevederile legale in vigoare – umiditate, conţinutul de grăsimi, conţinutul de sare”, afirmă ANPC, adăugând că „prin acţiunile tematice naţionale au fost controlaţi circa 29.880 operatori economici din care au fost sancţionaţi peste 16.975 operatori economici, valoarea amenzilor contravenţionale fiind de 31.207 mii lei, iar valoarea produselor oprite de la comercializare este de 2,9 milioane lei”.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor menţionează că, prin atribuţiile conferite de lege controlează respectarea dispoziţiilor legale privind protectia consumatorilor, referitoare la securitatea produselor şi serviciilor.
„ANPC desfăşoară acţiuni de control asupra produselor existente la comercializare pentru a verifica condiţiile de comercializare, conformitatea parametrilor fizico-chimici (umiditate, conţinut de grăsimi, sare) cu cei prevăzuţi de actele normative în vigoare sau cu cei declaraţi prin etichetare, a încadrării în data durabilităţii minimale, a încadrării în prevederile legale privind etichetarea, a modului de afişare a preţurilor„, arată Autoritatea, subliniind şi că, odată cu acţiunile de control, consiliază operatorii economici cu privire la înţelegerea legislaţiei în domeniu.
Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a declarat, într-un interviu difuzat joi, că importurile de produse alimentare nu sunt verificate, în România ajungând produse la limita expirării sau chiar expirate.