ANRE: Românii afectaţi de pene de curent vor primi despăgubiri de la distribuitori

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit că distribuitori de energie electrică vor plăti despăgubiri consumatorilor dacă întrep de mai multe ori furnizarea de energie electrică. Potrivit documentului, sunt permise cel mult 4 întreruperi planificate, cu durata de maximum 8 ore fiecare, în orașe, şi cel mult 8 întreruperi planificate, cu durata de până la 8 ore fiecare, la sate.
Filip Stan
01 apr. 2016, 06:33
ANRE: Românii afectaţi de pene de curent vor primi despăgubiri de la distribuitori

ANRE a aprobat un prodin privind standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, o variantă revizuită a unui standard în vigoare din 2007.

Standardul stabileşte nivelul de calitate pe care distribuitorii trebuie să îl îndeplinească în furnizarea energiei electrice către clienţi şi fixează indicatori de performanţă în asigurarea serviciului de distribuţie.

„Trebuie subliniat că neîndeplinirea de către operatorii de distribuţie a indicatorilor de performanţă prevăzuţi în Standard va permite utilizatorilor reţelelor electrice de distribuţie (în special consumatorii de energie electrică) să primească compensaţii băneşti de la aceştia, care, în fapt, reprezintă o reducere a facturii de energie electrică achitate lunar”, se arată în comunicatul ANRE.

Citeşte şi:  ANRE: Reducere de 2,4% la factura finală a energiei electrice în trimestrul II pentru consumatorii casnici

Potrivit proiectului de Ordin, publicat anterior de către ANRE, firmele de distribuţie de energie electrică vor avea putea să producă unui client, pentru lucrările de dezvoltare şi mentenanţă, cel mult patru întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul urban, şi cel mult opt întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul rural.

Distribuitorii mai au voie să efectueze într-un an calendaristic alte două întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în plus faţă de numărul prevăzut anterior, „în scopul realizării lucrărilor de retehnologizare a unor reţele electrice care alimentează un număr mare de utilizatori pentru care nu există condiţii tehnice de preluare”, potrivit Ordinului.

Astfel, dacă în cazul unei întreruperi planificate, durata întreruperii furnizării curentului electric depăşeşte opt ore, clienţii au dreptul la o desăgubire de 300 de lei, la o tensiune de 110 kV, 100 de lei la medie tendiune şi 30 de lei la joasă tensiune.

În cazul unor pene de curent neprevăzute, ANRE fixează durate maxime de remediere, iar depăşirea lor obligă distribuitorii să îi despăgubească pe clienţi.

Astfel, dacă întreruperile neplanificate depăşesc opt ore în mediul urban şi 18 ore în mediu rural, in conditii normale de vreme, sau 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite, distribuitorii trebuie să plătească despăgubiri clienţilor afectaţi în valoare de 600-1400 de lei, la o tensiune de 110 kV, 200-400 de lei la medie tendiune şi 60-200 de lei la joasă tensiune, în funcţie de durată şi alte criterii stabilite de ANRE.

Autoritatea consideră, totuşi, că un distribuitor este îndreptăţit să întrerupă alimentarea cu energie electrică în anumite situaţii de forţă majoră: „când se periclitează viaţa, sănătatea oamenilor ori integritatea bunurilor materiale; pentru prevenirea sau limitarea extinderii avariilor în echipamentele energetice, în zone de reţea electrică sau la nivelul întregului Sistem Energetic Naţional; pentru executarea unor manevre sau lucrări ce nu se pot efectua fără întreruperi”, se arată în proiectul de Ordin.

Potrivit ANRE, distribuitorii vor fi forţaţi, prin aceste măsuri, să facă investiţii pentru a respecta indicatori de performanţă pe întreg teritoriul ţării.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cel mai periculos obicei de la plajă, dar și piscină. Medicul Vlad Ciurea spune că poate fi fatal: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Locul de lângă România care seamănă cu Saint Tropez. Prețurile sunt mici aici
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să depună în fiecare an acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
ALERTĂ NUCLEARĂ FALSĂ ÎNTR-UN PASAJ DIN METROUL MOSCOVEI A PROVOCAT PANICĂ
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...