Proiect de lege: Profesorii să beneficieze de „protecţie” şi de dreptul de a aplica sancţiuni

Senatorul PSD Şerban Nicolae a iniţiat un proiect potrivit căruia profesorii din învăţământul preuniversitar se bucură de protecţie juridică, au dreptul de a aplica sancţiuni, faptele sesizate de aceştia se prezumă a fi reale, iar pedepsele pentru agresarea lor cresc.
Filip Stan
01 apr. 2016, 12:58
Proiect de lege: Profesorii să beneficieze de

Internetul e plin de articole şi chiar filme în care sunt prezentate asemenea incidente: elevi care îşi umilesc în faţa clasei profesorii, alţii care îi înjură de mama focului sau îi iau de-a dreptul la pumni. Până în 1989, adică în plin regim totalitar, un asemenea incident era de neconceput, iar atunci când totuşi, aşa ceva se întâmpla într-un oarecare colţ al ţării, urmările erau drastice pentru elevul în cauză. Până şi în anii negri ai dictaturii, dascălul era respectat, iar demnitatea lui era apărată„, susţine Șerban Nicolae în expunerea de motive.

Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică la Senat, prevede că personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar este „învestit cu exerciţiul autorităţii publice” în limita competenţelor stabilite prin Statutul personalului în învăţământ.

Senatoul PSD vrea să impună prin lege „respect şi consideraţie” faţă de cei din învăţământul preuniversitar, „un climat de ordine, disciplină şi respect”, „dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare” potrivit regulamentului fiecărei unităţi de învăţământ, „protecţie juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor” şi sprijin de la autorităţi pentru „asigurarea consideraţiei şi respectului cuvenit funcţiei”.

De asemenea, iniţiatorul mai prevede în proiect ca faptele sesizate în scris de personalul didactic în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei „se prezumă a fi reale, până la momentul demonstrării situaţiei contrare”.

În sfârşit, proiectul de lege introduce pedepse mai mari pentru agresiuni sau omor comise împotriva unui cadru didactic preuniversitar aflat în exercitarea funcţiei sau în legătură cu aceasta. Pedepsele în aceste cazuri se majorează cu o treime faţă de cele prevăzute în legea în vigoare. Reglementările referitoare la pedepse protejează şi membrii familiilor cadrelor didactice.

Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor se serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime” se arată în proiect.

De asemenea, iniţiativa legislativă stabileşte că „săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

Senatorul Şerban Nicolae mai spune, în expunerea de motive, că este necesară această schimbare legislativă pentru că „realitatea ultimilor ani a demonstrat scăderea tot mai accentuată a respectului acordat corpului profesoral de căre elevi şi părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora”.

Totodată, senatorul citează un studiu „efectuat anii trecuţi pentru Ministerul Educaţiei”, care arată că peste 70.000 de profesori au fost agresaţi cel puţin o dată. Din studiul invocat mai reiese că 2.400 de copii au recunoscut că şi-au jignit profesorii, iar aproape 200 au recunoscut că i-au lovit.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul Senatului, aceasta fiind prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Locul din România în care se făceau ritualuri păgâne. Acum, o mulțime de oameni vin să se bucure de natură și peisajul spectaculos, fără să-i știe istoria
Capital.ro
Maestrul ne-a părăsit. Românii își iau adio de la marele actor. Nu te vom uita!
Playtech.ro
Loredana Groza, gafă de INFARCT după moartea lui Alain Delon. S-a făcut de râs, imaginea NU mai poate fi ștearsă
DailyBusiness
România RISCĂ să PIARDĂ fondurile europene. Ce au de spus autoritățile
Adevarul
Imagini terifiante într-un oraș britanic. Găști înarmate se taie cu macetele ziua în amiaza mare. Localnici: „Este o zonă de război” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Rețetă surprinzătoare. Gustare delicioasă din semințele de pepene
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel și a făcut pluta cumințel
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Bac 2024 sesiunea de toamnă: Când se afișează baremul pentru proba scrisă la Limba și literatura română?
Capital.ro
Este obligatoriu dacă mergi la ITP. Ai termen fix o lună de zile. Plătești dublu dacă depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, susține că bolile psihice sunt „slăbiciuni” legate de păcatele părinților
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! TRUPELE SUNT LA GRANIȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...