Preşedintele PSD a admis că criticile privind menţinerea pragului electoral au fost întemeiate şi a precizat că nu poate fi privat candidatul care obţine majoritatea într-un colegiu de accederea în Parlament. El a spus că USL va susţine, totodată, şi amendamentele făcute de grupul minorităţilor naţionale, privind alegerea celor 18 reprezentanţi în Parlament ai minorităţilor.
Ponta şi-a exprimat seranţa ca săptămâna viitoare Legea alegerilor parlamentare să fie adoptată de Cameră şi să meargă spre promulgare.
Preşedintele PSD a precizat că liderii de grup au primit de la conducerea USL sarcina conocării Camerei şi Senatului pe 21 şi pe 22 mai, respectiv luni după-amiază şi marţi dimineaţă, pentru a dezbate la Senat Legea energiei, o obligaţie restantă de la Guvernul Ungureanu, şi la Cameră Legea alegerilor parlamentare.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că este de acord cu eliminarea totală din legea votului uninominal pur a pragului electoral, pe modelul Marii Britanii, care simplifică lucrurile şi generează sistemul cu două formaţiuni mari în Parlament.
„O asemenea formulă simplifică lucrurile, în sensul că ea generează şi întreţine, după exemplul Marii Britanii, sistemul cu două mari partide, cu două forţe politice”, a spus preşedintele liberal.
Senatorul PSD Dan Şova a declarat, miercuri, că pragul electoral, menţinut în Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur, va fi scos atunci când actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizonal.
Întrebat cum va introduce Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur sistemul majoritar, în care candidatul care obţine majoritatea într-un colegiu este declarat ales, în condiţiile menţinerii pragului electoral pentru formaţiunile politice, Şova aprecizat că pragul electoral va fi scos de către Camera Deputaţilor, care este for decizional.
„Pragul electoral va fi scos, probabil, la Camera Deputaţilor”, a spus Şova.
În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, Şova a precizat că actul normativ nu va prevedea redistribuirea voturilor şi că la alegeri poate candida oricine, inclusiv independenţii, iar un independent care va câştiga în colegiul său va fi declarat ales.