Potrivit unui comunicat al Primariei Craiova, comisia Ministerului Culturii a stabilit ca accesul utilajelor in parc nu s-a facut cu protejarea vegetatiei existente.
„In urma analizei la fata locului, s-a constatat faptul ca cea mai mare parte a problemelor existente sunt generate prin intermediul proiectului de amenajare – lipsa detaliilor tehnice a releveelor de vegetatie si mai ales a arborilor istorici, care creeaza probleme in modul de executie a anumitor lucrari, astfel incat, comisia a stabilit sistarea lucrarilor de realizare a lucrarilor de sapaturi si fundare a imprejmuirii parcului si a gardurilor din jurul insulelor si a malurilor de lac in perioada 31 martie si 14 aprilie, respectiv pana la elaborarea raportului comisiei de verificare si evaluare si a indicatiilor cu privire la conditionarile continuarii lucrarilor sus mentionate. Reprezentantii beneficiarului si ai executantului au fost de acord sa intreprinda demersurile necesare in acest sens„, se precizeaza in comunicatul Primariei Craiova, citat de Agerpres.
Respectiva sistare este necesara dat fiind faptul ca nu a fost rezolvata problema accesului utilajelor in zonele plantate, cu protectia vegetatiei existente.
In comunicatul Primariei Craiova se mentioneaza ca firma de constructii trebuie sa acopere radacinile copacilor si vegetatiei pe care le-a descoperit cu ocazia realizarii santurilor, sa degaje pamantul de pe trunchiurile arborilor, sa trateze si badijoneze ranile efectuate in cazul arborilor, sa protejeze prin sisteme adecvate trunchiurile copacilor in apropierea carora se vor realiza in continuare lucrari cu utilaje grele.
Comisia de verificare a conformitatii lucrarilor a dispus ca toate caile de circulatie, aprovizionare si interventie sa fie stabilite clar, pe baza unui plan de catre firma constructoare impreuna cu beneficiarul – Primaria Municipiului Craiova, iar sistemului de irigatii care se executa sa fie pus in functiune in baza unui plan de managemant al amenajarii, realizat de specialisti contractati de beneficiar si avizat de Directia Silvica a Ministerului Mediului pentru a evita afectarea ansamblului vegetal.
De asemenea, executantul trebuie sa gestioneze deseurile rezultate in urma lucrarilor, conform legislatiei in vigoare, iar intr-o saptamana sa livreze comisiei planul cu tronsoanele de constructii ce nu sunt accesibile pe nicio cale carosabila pentru a fi elaborate recomandarile necesare continuarii interventiilor ulterior ridicarii sistarii.
Parcul ‘Nicolae Romanescu’ din Craiova este reamenajat printr-un proiect in valoare de circa 12,5 milioane euro, care a fost demarat printr-o finantare europeana, dar pentru ca lucarile nu au fost finalizate pana la 31 decembrie 2015, municipalitatea trebuie sa continue lucrarile cu finantare de la bugetul local.
Parcul a fost proiectat in anul 1.900, de arhitectul francez Edouard Redont, la initiativa lui Nicolae Romanescu, primarul Craiovei din acel moment. In 1900, planurile parcului au fost medaliate cu aur la Expozitia Universala de la Paris (1900). Constructia a inceput in 1901 si a fost finalizata in 1903, suprafata totala a parcului fiind de 96 de hectare. Este considerat al treilea cel mai mare parc natural din Europa.
CITESTE SI: Ministrul Culturii, pe şantierul de la Casa Nanu Muscel: „Sunteţi în afara legii. Veţi răspunde penal”