Ce alimente să eviţi ca să stai departe de candidoză

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile este apariția unei infecții genitale, de obicei candidoza vaginală, cauzată de ciuperca Candida Albicans, care modifică flora vaginală din cauza clorului, transpirației și materialului costumului de baie.
Alina Costache
04 apr. 2016, 08:27
Ce alimente să eviţi ca să stai departe de candidoză

Candidoza vaginală este o infecție produsă de înmulțirea exagerată a unei ciuperci, Candida albicans. Ea este prezentă în mod natural în cavitatea bucală, în tubul digestiv, pe piele și în vagin, alături de o serie de bacterii benefice.

Atunci când echilibrul florei este perturbat, poate apărea o supradezvoltare a Candidei albicans. Este o problemă comună, care afectează majoritatea femeilor adulte cel puțin o dată pe parcursul vieții.

Printre principalele simptome ale candidozei vaginale se numără scurgerile vaginale anormale, însoțite de mâncărime și senzație de arsură. Scurgerile vaginale pot varia de la ușor apoase de culoare albă, până la scurgeri foarte dense de culoare albă.

Mâncărimile și arsura se manifestă atât la nivelul vaginului, cât și la nivelul labiilor, iar în multe cazuri apare și un miros neplăcut. De asemenea, urinarea devine dureroasă, apare înroșirea și umflarea vulvei și dureri iîn timpul contactului sexual.

„Infecția cu candida nu apare doar prin pertubarea ph-ului vaginal în urma unei vizite la piscină, există și alți factori precum administrarea de antibiotice, graviditatea, diabetul zaharat sau obezitatea. Antibioticele distrug echilibrul florei vaginale, afectând numărul de bacterii cu rol protectiv și permițând dezvoltarea candidozei. Atunci când candidoza reapare imediat după tratament sau nu răspunde la acesta, poate fi semn că persoana este infectată cu HIV. De asemenea, mai multe episoade de candidoză în antecedente pot fi un semn al sistemului imunitar slăbit”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Cum depistăm candida și care sunt metodele de tratament?

Confirmarea diagnosticului de candidă se realizează prin efectuarea unor analize a secrețiilor vaginale. Probele recoltate sunt analizate microscopic sau prin efectuarea de culturi în laborator.

Pentru acuratețea examenului secrețiilor vaginale, se recomandă evitarea spălăturilor intravaginale și a contactului sexual cu 24 de ore înaintea recoltării probelor. Igiena intimă a zonei intime externe se poate efectua cu apă și cu un săpun delicat.

Candidoza vaginală poate fi tratată cu medicamente antifungice, fie aplicate local și în jurul vaginului, fie administrate oral. În cazul infecțiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important ca acest tratament să se realizeze după îndrumarea unui medic, deoarece sunt și alte tipuri de afecțiuni ce pot avea simptome asemănătoare candidozei.

„De obicei un organism competetent ar trebui să scape de la sine de candidoză în 3 zile. Dacă imunitatea este scăzută acest proces ar putea dura la nesfârșit în afara unui tratament adecvat. În momentul în care avem o recurență înseamnă că ceva este în neregulă cu organismul: diabet, problemă de imunitate, un dezechilibru al florei vaginale care predispune la candidoză. Candidoza redevine activă dacă nu găsește un echilibru local (flora) și sitemic (glicemic, imunitate)”, adaugă dr. Istoc.

Preventia candidozei recurente

Este important să se mențină curata și uscată zona intimă, dar fără a se utiliza săpunuri dure. Sunt recomandate maxim două dușuri pe zi, iar băile de șezut în apă călduță pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor de candidoză.

Dușurile vaginale sunt de evitat, acestea putând agrava de fapt candidoza prin îndepărtarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului. În perioada în care se administrează antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu culturii vii sau comprimate ce conțin Lactobacillus acidophilus, acestea ajutând la menținerea florei vaginale la un nivel optim.

Este bine să se evite utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau a altor pulberi în zona genitală, deși sunt destinate igienei feminine. Îmbrăcămintea extrem de strâmtă poate produce iritații, iar lenjeria de corp din mătase sau nylon crește transpirația în zona genitală și, de asemenea, provoacă iritații. Pentru lenjeria de corp este recomandat bumbacul, acesta nerestricționând fluxul de aer.

Sunt de evitat și tampoanele interne, iar în cazul în care persoanele suferă de diabet zaharat, este indicat să se mențină valorile glicemice la un nivel bun.

Ce să nu mâncăm ca să prevenim infecția cu candida

Exista o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infecției cu candida. Carbohidrații simpli, care conțin de cele mai multe ori sirop de porumb, zahărul, fructele uscate sau sucurile de fructe – sunt alimente care dăunează echilibrului bacteriilor din intestine.

Porumbul și cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evita înmulțirea bacteriilor. În schimb, sunt indicate vegetalele cu frunze verzi, merele, peștele și carnea slabă, cât și consumul de usturoi.

Citeşte şi Totul despre infecția cu candida

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Serialul de pe Netflix adorat de întreaga planetă revine cu un nou sezon. Data de la care abonații vor putea vedea producția care i-a fascinat
Capital.ro
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
25.000 de lei de la stat GRATIS pentru români! Anunțul Guvernului
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Cătălin Bordea, bântuit de fosta nevastă. Nici în somn nu scapă de Livia
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cât de talentată este iubita lui David Popovici! Taisia face o artă din make-up și are înclinații spre domeniul sportului
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Este obligatoriu în România. A intrat în vigoare miercuri, 31 Iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Dronelor rusești doborâte lângă Kiev: două persoane rănite și case avariate
MediaFlux
DECIZIE BOMBĂ pentru KAMALA HARRIS! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?