Dîncu: Infrastructura, trecută în folosinţa autorităţilor locale înaintea finalizării strategiei de descentralizare

Anumite elemente de infrastructură ar putea fi trecute în folosința autorităților locale chiar înaintea finalizării strategiei de descentralizare, în cazul în care ele fac parte din proiecte de dezvoltare locală, a declarat, luni, vicepremierul Vasile Dîncu, în cadrul Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.
Iulian Tudor
04 apr. 2016, 18:12
Dîncu: Infrastructura, trecută în folosinţa autorităţilor locale înaintea finalizării strategiei de descentralizare

Lucrăm în acest moment, chiar dacă nu toate ministerele sunt încântate de acest lucru, la un inventar al patrimoniului pe care îl au ministerele, în perspectiva descentralizării. Cerem și sprijinul dvs, al CJ, încercăm să inventariem resursele cele mai importante. Pentru marile municipii (…) dacă aveți pentru orașele dvs niște concepte de dezvoltare unde este absolut necesar — până vom face noi strategia de descentralizare — aveți conceptul și știți bine că respectivele clădiri, terenuri, baze sportive sau alte lucruri sunt necesare, atunci putem merge pe proiecte individuale și le putem aloca cu viteză mai mare. Până vom descentraliza (…) putem să facem asta de-o factură de urgență, pentru proiecte care pot să ajute dezvoltarea locală. Avem însă nevoie de un concept, un proiect de dezvoltare pe care să îl putem lua în calcul, pentru că indiferent că fac ceva sau nu cu un teren sau o clădire, autoritățile centrale și centralismul apar instantaneu de câte ori e vorba de a da ceva înspre un alt minister sau înspre autoritățile locale. E un reflex din acesta de posesie, pe care nici miniștrii nu și-l pot reprima pentru că este practică organizațională„, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, potrivit Agerpres.

El a adăugat că au fost schimbate în mare parte termenele strategiei de descentralizare, regionalizare și reorganizare teritorială, astfel încât până în toamna acestui an să fie parcursă cea mai mare parte a procesului legislativ.

În ce privește reforma administrației, el a adăugat că 2016 este un an în care se pun doar bazele legislative ale dezvoltării viitoare.

Eu nu sunt un tip foarte entuziast și romantic când mă gândesc la viteza cu care se pot face lucrurile. Fiind sociolog și tot măsurând de-a lungul celor 25 de ani, de când am făcut această meserie, mi-am dat seama de viteza lucrurilor în România. Ce vreau să spun în ce privește reforma în administrație: eu știu că nu o să terminăm în acest an reforma în administrație, ea ar trebui în următorii zece ani să fie pusă pe picioare solide și sper că asta vom putea face. (…) Acesta este un an în care să punem bazele a ceea ce trebuie făcut în viitor, să facem analizele, să dăm cadrul legislativ„, a explicat vicepremierul.

El a adăugat că în acest sens a fost continuată strategia stabilită prin programele Băncii Mondiale, dar că anumite termene au fost reduse cu doi — trei ani și s-a renunțat la studii pilot al căror obiect de studiu era cunoscut deja. Pe de altă parte, cu ajutorul informațiilor comunicate de către primari a fost realizat un inventar al disfuncționalităților, urmând ca soluțiile să fie introduse în ordonanțe care vor fi emise în lunile aprilie, mai și iunie.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Dezvăluire șoc despre Băsescu. Cine l-a pus, de fapt, președinte: Mi-a spus el cu o noapte înainte
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cele mai sigure țări în caz de război. Sunt locuri de vis, dar greu de ajuns
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți