SCRISOARE. Ponta solicită oficial Academiei Române expertiză în cazul Mang

Premierul Victor Ponta i-a trimis luni o scrisoare preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, în care solicită expertiza Academiei în cazul Mang şi constituirea unei comisii de evaluare care să verifice acuzaţiile de plagiat aduse ministrului Educaţiei. Anterior, Ionel Haiduc declarase pentru Gândul că instituţia pe care o conduce nu a primit până luni nicio solicitare din partea premierului Victor Ponta.
Romania TV
14 mai 2012, 14:18
SCRISOARE. Ponta solicită oficial Academiei Române expertiză în cazul Mang

„Pentru a lua o decizie pe această speţă, dorim să solicităm o expertiză din partea Academiei Române. O decizie politică în acest caz, care să nu poată fi contestată de nimeni, şi în baza căreia să se ia hotărârea corectă în ceea ce priveşte parcursul profesional al domnului ministru loan Mang în actualul cabinet, poate veni doar în urma unui răspuns din partea instituţiei pe care, cu onoare, o reprezentaţi şi conduceţi. Având în vedere nivelul de aşteptare creat în rândul opiniei publice pe acest subiect, precum şi garanţia şi legitimitatea pe care o comisie de evaluare creată din specialişti ai Acaderniei Române o vor oferi, apelăm, prin intermediul acestei scrisori, la expertiza dumneavoastră pentru a verifica acuzaţiile de plagiat aduse ministrului Educaţiei, loan Mang„, i-a scris premierul preşedintelui Academiei.

„Contăm pe expertiza, obiectivitatea şi probitatea acadernicienilor care vor fi însărcinaţi de către dumneavoastră pentru a realiza aceasta analiză şi a lua decizia corectă în ceea ce priveşte acest subiect”, conchide Ponta.

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, declarase, în cursul zilei de luni, pentru Gândul, că instituţia pe care o conduce nu a primit nicio solicitare din partea premierului Victor Ponta în acest sens.

„Nu a existat nicio solicitare, scrisă sau verbală, din partea premierului, prin care să ne ceară să constituim o comisie care să analizeze cazul Mang. Premierul nu ne-a cerut deocamdată acest lucru. Noi nu putem să facem asta dacă nu suntem solicitaţi, Academia Română nu este autorizată să autosesizeze în cazurile de plagiat. Dacă vom fi solicitaţi, noi putem constitui o comisie în două zile”, spunea Ionel Haiduc.

Păun Ion Otiman, secretarul general al Academiei Române, declarase şi el că a aflat despre ideea lui Ponta de la televizor. „Nici premierul, nici Guvernul nu ne-au solicitat până acum să analizăm dacă e vorba de un plagiat”, preciza el, adăugând că ar fi prima oară când Academia Română ar trebui să analizeze un caz de plagiat venit din afara ei.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că a hotărât să solicite Academiei Române să analizeze acuzaţiile de plagiat care i se aduc ministrului Educaţiei, Ioan Mang. „Şi sper sa fi fost acceptată această solicitare”, a adăugat atunci premierul, care a mai spus că dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze.

Cazurile de plagiat intră în atenţia Consiliului Naţional de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

Analiza sesizării de plagiat în cazul ministrului Ioan Mang a început vineri, însă nu se poate estima cât va dura, întrucât vor fi trei evaluări paralele, apoi un vot în Consiliul de Etică, unde, pentru validarea raportului, este necesar ca opt din cei 11 membri să aibă aceeaşi opinie, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

„Sigur, mâine (vineri – n.r.), grupul de lucru va analiza sesizarea. În acest grup de lucru sunt trei persoane care analizează, în paralel, reclamaţiile de plagiat din sesizări. În schimb, nu putem estima cât va dura şi când se va încheia analiza”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Dragoş Ciuparu.

Preşedintele ANCS a mai spus că este foarte puţin probabil ca analiza să se încheie săptămâna aceasta. „Este foarte puţin probabil ca analiza Consiliului Naţional de Etică să se încheie atât de repede. Raportul preliminar al grupului de lucru va fi prezentat consiliului general, care este format din 11 membri. Pentru validarea raportului, este nevoie ca opt din cei 11 membri să aibă aceeaşi opinie. Apoi, răspunsul va fi postat pe site-ul instituţiei şi transmis Universităţii din Oradea, unde lucrează actualul ministru al Educaţiei”, a explicat preşedintele ANCS.

Termenul legal pentru rezolvarea unei sesizări este de 90 de zile.

Sesizarea către ANCS, primită la 9 mai, a fost făcută de preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston. „Prin prezenta, vă sesizez o situatie de posibil plagiat, pentru a fi supusă analizei CNE, conform prevederilor legale în vigoare. Este vorba de două articole ştiinţifice din domeniul comunicaţiilor şi codurilor corectoare de erori, sub semnătura domnului profesor Ioan Mang, a doamnei profesor Erica Mang (soţia ministrului – n.r.), şi a domnului profesor Constantin Popescu, profesori la Universitatea din Oradea”, se arăta în sesizare.

Vlaston susţine că articolele conţin pasaje copiate integral, fără a face trimitere sau a cita sursa.

Votul privind raportul referitor la sesizare va fi dat de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiintifice, Dezvoltarii Tehnologice (CNE) – organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă ANCS.

Atribuţiile CNE se referă atât la revizuirea codurilor de etică pe domenii, cât şi la modul în care sunt respectate normele de conduită morală şi profesională, prin analiza eventualelor abateri semnalate, potrivit ANCS.

CNE are 11 membri: Constanța Ganea (preşedinte, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București), Marius Echim (vicepreşedinte, Institutul de Științe Spațiale București), Mihaela Baibarac (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, INCDFM București, Măgurele), Doina Balahur (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași), Titus Beu (Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca), Liliana Brăescu (Universitatea de Vest Timișoara), Cristinel Diaconu (Centrul pentru Fizica Particulelor, Marsilia, Franța), Lucian Nastasă-Kovács (Institutul de istorie „George Barițiu”, Cluj-Napoca), Mihai Netea (Universitatea Radboud, Nijmegen, Olanda), Bogdan Olaru (Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane”, Iași) şi Rodica Potolea (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca).

 

Primul-ministru Victor Ponta i-a adresat preşedintelui Academiei Române, Prof. Univ. Dr. Ionel Haiduc, rugămintea de a constitui o comisie de evaluare, formată din specialişti ai Academiei Române, care să verifice acuzaţiile de plagiat aduse Ministrului Educaţiei, Ioan Mang.

 

 

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nadia Comăneci marchează 48 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii olimpice
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'