SCRISOARE. Ponta solicită oficial Academiei Române expertiză în cazul Mang

Premierul Victor Ponta i-a trimis luni o scrisoare preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, în care solicită expertiza Academiei în cazul Mang şi constituirea unei comisii de evaluare care să verifice acuzaţiile de plagiat aduse ministrului Educaţiei. Anterior, Ionel Haiduc declarase pentru Gândul că instituţia pe care o conduce nu a primit până luni nicio solicitare din partea premierului Victor Ponta.
Romania TV
14 mai 2012, 14:18
SCRISOARE. Ponta solicită oficial Academiei Române expertiză în cazul Mang

„Pentru a lua o decizie pe această speţă, dorim să solicităm o expertiză din partea Academiei Române. O decizie politică în acest caz, care să nu poată fi contestată de nimeni, şi în baza căreia să se ia hotărârea corectă în ceea ce priveşte parcursul profesional al domnului ministru loan Mang în actualul cabinet, poate veni doar în urma unui răspuns din partea instituţiei pe care, cu onoare, o reprezentaţi şi conduceţi. Având în vedere nivelul de aşteptare creat în rândul opiniei publice pe acest subiect, precum şi garanţia şi legitimitatea pe care o comisie de evaluare creată din specialişti ai Acaderniei Române o vor oferi, apelăm, prin intermediul acestei scrisori, la expertiza dumneavoastră pentru a verifica acuzaţiile de plagiat aduse ministrului Educaţiei, loan Mang„, i-a scris premierul preşedintelui Academiei.

„Contăm pe expertiza, obiectivitatea şi probitatea acadernicienilor care vor fi însărcinaţi de către dumneavoastră pentru a realiza aceasta analiză şi a lua decizia corectă în ceea ce priveşte acest subiect”, conchide Ponta.

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, declarase, în cursul zilei de luni, pentru Gândul, că instituţia pe care o conduce nu a primit nicio solicitare din partea premierului Victor Ponta în acest sens.

„Nu a existat nicio solicitare, scrisă sau verbală, din partea premierului, prin care să ne ceară să constituim o comisie care să analizeze cazul Mang. Premierul nu ne-a cerut deocamdată acest lucru. Noi nu putem să facem asta dacă nu suntem solicitaţi, Academia Română nu este autorizată să autosesizeze în cazurile de plagiat. Dacă vom fi solicitaţi, noi putem constitui o comisie în două zile”, spunea Ionel Haiduc.

Păun Ion Otiman, secretarul general al Academiei Române, declarase şi el că a aflat despre ideea lui Ponta de la televizor. „Nici premierul, nici Guvernul nu ne-au solicitat până acum să analizăm dacă e vorba de un plagiat”, preciza el, adăugând că ar fi prima oară când Academia Română ar trebui să analizeze un caz de plagiat venit din afara ei.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că a hotărât să solicite Academiei Române să analizeze acuzaţiile de plagiat care i se aduc ministrului Educaţiei, Ioan Mang. „Şi sper sa fi fost acceptată această solicitare”, a adăugat atunci premierul, care a mai spus că dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze.

Cazurile de plagiat intră în atenţia Consiliului Naţional de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

Analiza sesizării de plagiat în cazul ministrului Ioan Mang a început vineri, însă nu se poate estima cât va dura, întrucât vor fi trei evaluări paralele, apoi un vot în Consiliul de Etică, unde, pentru validarea raportului, este necesar ca opt din cei 11 membri să aibă aceeaşi opinie, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

„Sigur, mâine (vineri – n.r.), grupul de lucru va analiza sesizarea. În acest grup de lucru sunt trei persoane care analizează, în paralel, reclamaţiile de plagiat din sesizări. În schimb, nu putem estima cât va dura şi când se va încheia analiza”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Dragoş Ciuparu.

Preşedintele ANCS a mai spus că este foarte puţin probabil ca analiza să se încheie săptămâna aceasta. „Este foarte puţin probabil ca analiza Consiliului Naţional de Etică să se încheie atât de repede. Raportul preliminar al grupului de lucru va fi prezentat consiliului general, care este format din 11 membri. Pentru validarea raportului, este nevoie ca opt din cei 11 membri să aibă aceeaşi opinie. Apoi, răspunsul va fi postat pe site-ul instituţiei şi transmis Universităţii din Oradea, unde lucrează actualul ministru al Educaţiei”, a explicat preşedintele ANCS.

Termenul legal pentru rezolvarea unei sesizări este de 90 de zile.

Sesizarea către ANCS, primită la 9 mai, a fost făcută de preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston. „Prin prezenta, vă sesizez o situatie de posibil plagiat, pentru a fi supusă analizei CNE, conform prevederilor legale în vigoare. Este vorba de două articole ştiinţifice din domeniul comunicaţiilor şi codurilor corectoare de erori, sub semnătura domnului profesor Ioan Mang, a doamnei profesor Erica Mang (soţia ministrului – n.r.), şi a domnului profesor Constantin Popescu, profesori la Universitatea din Oradea”, se arăta în sesizare.

Vlaston susţine că articolele conţin pasaje copiate integral, fără a face trimitere sau a cita sursa.

Votul privind raportul referitor la sesizare va fi dat de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiintifice, Dezvoltarii Tehnologice (CNE) – organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă ANCS.

Atribuţiile CNE se referă atât la revizuirea codurilor de etică pe domenii, cât şi la modul în care sunt respectate normele de conduită morală şi profesională, prin analiza eventualelor abateri semnalate, potrivit ANCS.

CNE are 11 membri: Constanța Ganea (preşedinte, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București), Marius Echim (vicepreşedinte, Institutul de Științe Spațiale București), Mihaela Baibarac (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, INCDFM București, Măgurele), Doina Balahur (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași), Titus Beu (Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca), Liliana Brăescu (Universitatea de Vest Timișoara), Cristinel Diaconu (Centrul pentru Fizica Particulelor, Marsilia, Franța), Lucian Nastasă-Kovács (Institutul de istorie „George Barițiu”, Cluj-Napoca), Mihai Netea (Universitatea Radboud, Nijmegen, Olanda), Bogdan Olaru (Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane”, Iași) şi Rodica Potolea (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca).

 

Primul-ministru Victor Ponta i-a adresat preşedintelui Academiei Române, Prof. Univ. Dr. Ionel Haiduc, rugămintea de a constitui o comisie de evaluare, formată din specialişti ai Academiei Române, care să verifice acuzaţiile de plagiat aduse Ministrului Educaţiei, Ioan Mang.

 

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Marcel Ciolacu dezminte acuzațiile de călătorii neplătite cu avionul privat Nordis
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?