Senatorii din comisia de Regulament au adus unele amendamente Regulamentului Senatului, pentru aducerea textului în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, în urma votului privind urmărirea penală în cazul Dan Şova, dar şi pentru explicitarea unor proceduri legislative, potrivit news.ro.
Potrivit modificărilor aduse în comisie, la articolul 149, Senatul are dreptul să ceară doar urmărirea penală a senatorilor care au fost sau sunt membri ai Guvernului.
În forma iniţială, la articolul respectiv se preciza că Senatul are dreptul să ceară punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului, potrivit dispoziţiilor Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările ulterioare.
O altă modificare a fost adusă la articoul 132, unde în noua formă a Regulamentului se explică procedura de vot cu bile, menţionându-se că introducerea ambelor bile în urna neagră înseamnă vot de ”abţinere”.
De asemenea, bila albă în urna albă şi bila neagră în urna neagră reprezintă un vot favorabil, în timp ce bila albă în urna neagră şi bila neagră în urna albă înseamnă vot de respingere.
Senatorii au menţionat în Regulament şi termenele pentru elaborarea raportului privind cererile justiţiei.
Astfel, Biroul Permanent are obligaţia să ceară ca în maximum cinci zile, comisia juridică să prezinte o primă evaluare a respectivei solicitări şi o estimare a timpului pentru audierea senatorului vizat de cererea DNA. După această primă evaluare, Biroul Permanent stabileşte un termen pentru depunerea raportului comisiei, care nu poate fi mai mare de 14 zile.
Audierea senatorului vizat de cererea DNA este obligatorie, potrivit regulamentului, iar raportul comisiei se aprobă prin votul secret al membrilor prezenţi.
Hotărârea privind cererea de urmărire penală, al cărei raport este întocmit de comisia juridică, se aprobă de plen cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, în acord cu prevederile articolului 67 din Constituţie.
Senatorii din comisia de Regulament au mai efectuat o modificare, menţionând în noua formă a Regulamentului că decizia Senatului se transmite procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi nu Ministerului Justiţiei, aşa cum prevedea iniţial textul Regulamentului.