„Era vorba că o să stau în casă, am stat într-o rulotă. Pe timpul iernii bătea vântul prin rulotă, când era ger, îngheța apa, nu puteam să spal nici vasele”, spune unul dintre români.
De când se află în Danemarca, un alt român, Daniel Hrişcu, a trecut prin câteva experienţe la fel de neplăcute. „Am lucrat în zootehnie și de cele mai multe ori s-a întâmplat să nimeresc peste angajatori care nu ne respectă pe noi ca muncitori, ne cred ca niște sclavi. Încearcă să ne cazeze în niște case cu condiții precare. În alte locuri am avut probleme cu banii, orele suplimentare nu erau plătite conform contractului”, povesteşte el.
El spune că vinovaţii pentru această situaţie sunt fermierii danezi și firmele de intermediere care recrutează muncitori în țări din Europa de Est, ca România. „Ei [firmele de recrutare – n.r.] spun că au trimis oameni să vadă condițiile și că nu vor mai apela la alți români să îi trimită acolo, deși imediat după ce am plecat, la două săptămâni am trecut pe acolo și deja aduseseră alți români. Ei știu în ce condiții ne trimit. Nu reușește cu tine, cu siguranță 1,2,3 după tine vor accepta”, completează el.
Cei care îşi doresc să muncească într-o ţară străină sunt sfătuiţi de un reprezentant al Asociației pentru Integrarea Cetățenilor Români în UE, Dan Constantin Goldiș, câteva lucruri, astfel încât să poată evita situaţiile de acest gen.
– să citească siteurile consulatelor și ambasadelor în care merg;
– să nu dea din mână niciodată actul de identitate;
– să nu semneze niciun contract într-o limbă pe care nu o înțeleg.