Anunţul reconfirmării Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA a fost făcut miercuri seară chiar de preşedintele Klaus Iohannis, în aceeaşi zi în care a izbucnit un scandal de spionaj care a avut-o în centru pe şefa procurorilor anticorupţie.
„Am toată convingerea că procurorii DIICOT vor face lumină în această privinţă (n.r. – cazul spionării șefei DNA), iar în privinţa doamnei Kovesi nu am nicio îndoială. Rezultatele obţinute de DNA sunt impresionante. Azi am semnat decretul de numire a doamnei Kovesi pentru un nou mandat de trei ani la DNA„, a declarat Iohannis, la TVR.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, propunerea făcută pe 29 februarie de ministrul Justiției, Raluca Prună, de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Potrivit reglementărilor legale în vigoare privind statutul judecătorilor și procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Reconfirmarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA vine în aceeaşi zi în care doi angajați ai firmei israeliene Black Cube, Weiner Ron și Geclowicz David, cei arestați preventiv în dosarul de hărțuire a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător, precum și atacuri de tip phishing în vederea sustragerii de informații din conturi de e-mail, informează DIICOT.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, Weiner Ron și Geclowicz David au fost reținuți pe data de 3 aprilie, ei fiind arestați în aceeași zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului București.
„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât și în Londra/UK, împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora”, se arată în comunicatul DIICOT.