Istoria designului interior italian este foarte lungă şi începe în antichitate. Amenajările interioare erau hobby-ul preferat al nobilimii romane. Romanii nu au creat doar clădiri superbe din punct de vedere arhitectural, ci şi interioare minunate, punând accentul pe confort, funcţionalitate şi estetică. De-a lungul secolelor, vilele romane ornate cu numeroase detalii arhitecturale au făcut loc unor structuri mai simple şi mai durabile.
Însă, după cum se vede în vilele toscane şi în casele mediteraneene, care au inspirat o lume întreagă, italienii nu au sacrificat frumuseţea pentru durabilitate.
Designul interior italian modern este un pic diferit faţă de cel din secolele 18 şi 19, însă are destule lucruri în comun cu amenajările din trecut.
Italienii iubesc spaţiile deschise, bine luminate şi aerisite. În plus, ei încearcă să aducă cât mai mult din exteriorul casei, în interior. Acest lucru este realizat, cel mai des, prin geamurile mari care se deschid în grădină.
Multe din casele urbane italiene sunt destul de mici, aşa că designerii încearcă să aranjeze spaţiul, uşile şi ferestrele astfel încât să dea impresia de spaţiu deschis. Una din strategiile folosite este aranjarea strategică a mobilei şi a pieselor de iluminat.
Lor le place şi arta. Pe pereţii lor veţi vedea colecţii întregi de tablouri. În casele vechi, italienii adoră să amestece mobile veche cu cea modernă, bucătăriile fiind întotdeauna cât mai moderne posibil. Mobila modernă mai este folosită în camere cu fresce, candelabre imense sau muluri pe tavan.
Stilul toscan a fascinat dintotdeauna oamenii, fiind unul relaxat şi confortabil. Dimensiunea obiectelor este o caracteristică principală a acestui stil. Dimensiunea tututor elementelor din casă, precum mobilă, şemineu, ferestre sau uşi trebuie să se potrivească cu cea a camerei. Mobila trebuie să se potrivească perfect în cameră, într-un mod echilibrat şi armonios. Nimic nu trebuie să fie prea mare sau prea mic pentru spaţiu.
Mobila poate fi de la una foarte simplă, la una elaborată. Este creată, de obicei, din fier şi lemn, cu accente de cupru, piele sau marmură.
Materialele textile au culori mediteraneene, precum scorţişoara, bronzul, verde-măsliniu, aqua sau ocru, iar covoarele sunt mai degrabă opere de artă.
Ceramica este obligatorie pentru stilul toscan. Vasele de toate formele şi în culorile pământului se găsesc în toate casele meditareene.
Pereţii toscani sunt călduroşi, având diverse nuanţe de galben, dar şi portocaliu, verde, crem sau vişiniu. O casă cu adevărat toscană are tavanul rustic, cu grinzi de lemn.
Podelele sunt din terra cotta, din piatră sau dintr-un lemn care pare învechit, acoperite de covoare vechi.