Viorel Buda, Radu Călin Cristea și Laura Georgescu au votat pentru adresa Departamentului pentru Relația cu Parlamentul al Guvernului privind o propunere legislativă pentru completarea articolului 27 din Legea 41/1994, în timp ce Răsvan Popescu, Valentin Jucan, Lorand Turos, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu și Dorina Rusu au votat împotrivă.
Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu au declarat că și asumă astfel poziția Serviciului Juridic al CNA.
„Susțin propunerea Guvernului, deoarece această soluție presupune deblocarea conturilor TVR și elimină popririle pe utilități„, a spus Radu Călin Cristea, în timp ce Răsvan Popescu a afirmat că a votat împotrivă pentru că Legea audiovizualului nu prevede în competența CNA nimic care să țină de administrarea financiară a televiziunii publice sau a oricărei televiziuni.
„Nu CNA poate fi chemat să se pronunțe asupra unei chestiuni cum ar fi insolvența. Competența noastră rămâne în zona conținutului, programelor, dar cum se vor finanța ei în viitor cred că este o problemă a Consiliului lor de Administrație, care acum este învestit legal și poate să-și îndeplinească atribuțiile„, a argumentat Popescu.
„Cred că suntem interesați în mod direct dacă Televiziunea Română va mai funcționa și în ce formă. Să ne rezumăm doar a ne uita la cifre și la câtă lumină și gaz au în birouri, cred că este un fel de a ne face că nu pricepem„, a declarat Valentin Jucan.
Scrisorii trimise de către CNA de nesusținere a propunerii Departamentului pentru Relația cu Parlamentul îi vor fi anexate motivațiile fiecărui membru al CNA și punctul de vedere al Serviciului Juridic al CNA.
CITEŞTE ŞI: Ministerul de Finanţe a transmis Parlamentului o scrisoare privind avantajele insolvenţei TVR
CNA a primit pe 25 martie o adresă de la Guvern — Departamentul pentru Relația cu Parlamentul privind o propunere legislativă pentru completarea articolului 27 din Legea 41/1994. Acest proiect este inițiat de Călin Popescu-Tăriceanu și este susținut de mai mulți parlamentari ALDE și PSD, dar și unul al UDMR.
Proiectul prevede că, prin derogare de la prevederile Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv), respectiv al Societății Române de Radiodifuziune (SRR) decide intrarea în procedura insolvenței cu votul majorității membrilor săi și formulează cererea de deschidere a acesteia.
Potrivit proiectului, Consiliul de Administrație îl desemnează pe președintele — director general ca administrator special. După declanșarea procedurii insolvenței, Consiliul de Administrație are atribuții privitoare la strategia și structura programelor și supraveghează respectarea modului în care societatea își îndeplinește obligațiile asumate în schema de programe și în licența de emisie eliberată de CNA. SRR și SRTv nu pot face obiectul falimentului, se mai spune în aceeași inițiativă legislativă.
Membrii CNA au analizat și marți propunerea legislativă, însă nu au reușit să ia o decizie privind susținerea sau respingerea acesteia.