ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ. Meteorologii sunt confuzi, modelele de prognoză se dovedesc defectuoase

Modelele de prognoză care anunțau precipitații fără precedent în secolul al XX-lea din cauza încălzirii globale au fost parțial defectuoase, susține un studiu publicat miercuri în revista britanică Nature, ridicând semne de întrebare cu privire la metodele utilizate pentru previziunile viitoare.
Filip Stan
07 apr. 2016, 10:42
ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ. Meteorologii sunt confuzi, modelele de prognoză se dovedesc defectuoase

Analiza precipitațiilor care au marcat emisfera nordică în ultimii 1.200 de ani, indică într-adevăr extreme (secetă sau ploaie) mai puternice în timpul secolelor reci, cu mult timp înainte de utilizarea combustibililor fosili care generează concentrații fără precedent de gaze cu efect de seră. Aceasta este o descoperire problematică, subliniază studiul, pentru că este vorba despre aceleași modele matematice care sunt folosite acum pentru proiecțiile viitoare.

Ar putea fi mai dificil de proiectat în viitor decât se crede în mod obișnuit„, a declarat pentru AFP Fredrik Ljungqvist de la Universitatea din Stockholm care a adăugat că „adevărul poate fi mult, mult mai complicat„.

Potrivit Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), autoritatea științifică de referință cu privire la climă, zonele aride ar trebui să devină mai umede și să mai câștige în precipitații odată cu dereglarea climatului. Cu toate acestea, temperaturile foarte ridicate ale secolului al XX-lea nu au dus în mod necesar la condiții meteorologice extreme, subliniază studiul. Analiza acestui secol arată rezultate foarte diferite de ceea ce au promis modelele care anunțau zone împinse spre extreme.

Citeşte şi În ciuda temperaturilor ridicate, pe Transalpina stratul de zăpadă ajunge chiar şi la doi metri VIDEO

Acest lucru înseamnă că mare parte a schimbării nu este legată numai de temperatură, ci și de unele variabile interne, mai aleatoare, a estimat Ljungqvist. El a atras atenția că este foarte dificil de prezis precipitațiile extreme cu ajutorul modelelor.

Astfel, potrivit acestui studiu, seceta a fost severă în mod special în secolul al XII-lea, care a fost un secol cald, dar și în secolul al XV-lea, care a fost un secol rece.

Cercetătorii au putut reconstitui climatul și mai ales intemperiile din ultimii 1.200 de ani cu ajutorul unei echipe de istorici, climatologi, geografi, matematicieni, care au studiat în Europa, nordul Asiei și al Americii, date cu privire la curenți, nivelurile lacurilor, sedimentele marine și lacustre, precum și inelele copacilor.

Acest studiu va alimenta cu siguranță „dezbaterea înflăcărată” cu privire la încălzirea globală și precipitațiile extreme, a spus Matthew Kirby specialist al departamentului de geologie al California State University, într-un comentariu publicat de revista Nature.

Citeşte şi Temperaturi de vară la început de aprilie. Turiştii au ieşit cu rulotele pe Valea Cerbului VIDEO

Invalidează aceste rezultate modelele actuale de prognoză ? Cu siguranță, nu. Dar ele au scos în evidență o provocare majoră pentru modelatori și o oportunitate importantă de cercetare„, a adăugat el.

Este „foarte probabil” ca secetă și precipitații extreme să apară și în secolul al XXI-lea, a adăugat James Renwick, de la Victoria University din Wellington (Noua Zeelandă).

Aceste episoade de secetă sau de precipitații extreme fac parte dintre numeroasele efecte despre care care ne avertizează oamenii de știință dacă nu este pusă o frână în calea dereglărilor climatice. Alte consecințe pot fi creșterea nivelului mării, penuria de alimente sau de apă, dezvoltarea maladiilor.

În luna decembrie 2015, un număr de 195 de țări au semnat la Paris un acord pentru a limita la două grade Celsius creșterea temperaturilor globale în comparație cu nivelurile de dinainte de revoluția industrială. Potrivit oamenilor de știință, în acest stadiu, planeta a câștigat deja un grad Celsius.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Avion prăbușit în Kazahstan: Indicii sugerează implicarea unui sistem rusesc
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă