Directorul CIA afirmă că agenţia nu va mai recurge la simularea înecului, ca tehnică de interogatoriu

Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), John Brennan, a declarat că instituția pe care o conduce nu va mai recurge la tehnici controversate de interogatoriu, cum este simularea înecului, chiar dacă acestea vor fi ordonate de viitorul președinte american, relatează Fox News, pe platforma online.
Filip Stan
11 apr. 2016, 10:21
Directorul CIA afirmă că agenţia nu va mai recurge la simularea înecului, ca tehnică de interogatoriu

Nu voi fi de acord cu aplicarea acestor tactici și tehnici pe care le aud vehiculate‘, a declarat Brennan pentru postul NBC News, într-un interviu ce va fi difuzat luni.

Brennan a precizat ulterior că nu va fi ‘de acord ca vreun ofițer al CIA să mai recurgă la simularea înecului’.

Președintele democrat Barack Obama a interzis practicarea simulării înecului la scurt timp după preluarea primului mandat, în 2009, și după ce această tehnică fusese utilizată în timpul administrației republicanului George W. Bush împotriva unor suspecți de terorism.

Cu toate acestea, favoritul primarele republicane, Donald Trump, a declarat în mod repetat că, dacă va fi învestit la Casa Albă, va reinstitui această tehnică, dar și ‘o groază de chestii mult mai rele decât simularea înecului’, după cum a afirmat într-o dezbatere republică desfășurată în New Hampshire în luna februarie.

În aceeași dezbatere, principalul rival al miliardarului, senatorul de Texas Ted Cruz a declarat că nu ar dispune o ‘utilizare extinsă’ a acestei practici, despre care însă a estimat că nu echivalează cu tortura.

Într-un raport din decembrie 2014, senatorii democrați din Comitetul pentru supravegherea serviciilor de informații au susținut că metodele de interogatoriu utilizate de CIA în lunile de după septembrie 2001 au fost ‘brutale și mult mai rele’ decât agenția le-a prezentat Congresului.

Conform raportului, CIA a torturat mai mulți prizonieri suspectați de apartenență la Al-Qaida în facilități secrete în Europa și Asia, oficialii agenției indicând la acea vreme că metodele de interogare au dus la obținerea de informații valoroase, printre care și cea despre locul în care se ascundea Osama ben Laden.

Această evaluare a fost confirmată chiar de John Brennan în răspunsul său la raportul senatorilor democrați, în care afirma, printre altele, că ‘informațiile obținute prin acest program au fost esențiale pentru înțelegerea Al-Qaida și continuă să ne fie de folos în eforturile noastre antiteroriste până în ziua de azi’.

Cu toate acestea, în timpul audierii sale de confirmare la conducerea CIA în 2013, Brennan a declarat că raportul ‘ridică întrebări serioase despre informațiile pe care le-am primit’, semnalând dubii cu privire eficiența unor asemenea tehnici de interogare. ‘Nu știu care este adevărul’, a adăugat el ulterior.

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Soluția care poate salva culturile pe timp de secetă și caniculă. Ideea ”furată” de un fermier după o vizită în Ungaria: “7-8 grade diferență de temperatură”
Capital.ro
Vladimir Putin vrea să facă pace. A anunțat personal: Am fi foarte fericiţi
Playtech.ro
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu Alain Delon în viață. Te fac să PLÂNGI, cutremurător
DailyBusiness
SE DAU BANI DE LA STAT! Cine primește 3.000 de lei
Adevarul
Vladimir Putin nu poate răspunde rapid la invazia Ucrainei. De câți soldați are nevoie pentru a-i scoate pe ucraineni din Kursk?
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
Cum l-a provocat Nicolae Ceaușescu pe Gorbaciov în 1981. Detalii ascunse despre conflictul care a zguduit comunismul
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
BREAKING | Ciclista de la Jocurile Olimpice a fost găsită moartă în casă
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Accident de proporții pe Autostrada A4! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție după ciocnirea unui autotren și a unui microbuz, din care au rezultat 12 victime
Capital.ro
Lege nouă pentru șoferi. S-a modificat limita. Rămâi fără permis timp de o lună
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Președintele Macron a acceptat demisia guvernului condus de Gabriel Attal
MediaFlux
Cât vom plăti FACTURA la IARNĂ. ANUNȚUL ministrului Energiei despre COMPENSARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...