O reţea complexă a Statului Islamic a fost descoperită în Spania

Capturarea unui transport de 20.000 de uniforme ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI), la jumătatea lunii martie în portul spaniol Valencia, a evidențiat existența unei întregi rețele logistice de sprijin al acestei grupări, scrie luni publicația El Pais.
Romania TV
11 apr. 2016, 18:55
O reţea complexă a Statului Islamic a fost descoperită în Spania

Pe lângă recrutarea de combatanți străini, această grupare mai trebuie să-i înarmeze și să-i echipeze pentru a oferi aparența unei armate autentice. Așadar există în continuare numeroase întrebări fără răspuns legate de SI, cum ar fi de unde provin camionetele 4×4 care sunt văzute în înregistrările ei circulând în coloană prin deșert, cine le furnizează armamentul, uniformele și cine îi finanțează.

Pe 15 martie, scrie publicația citată, poliția spaniolă a descoperit în portul Valencia două containere suspecte ce conțineau 20.000 de uniforme militare fără însemne, număr suficient pentru a echipa o întreagă armată. Țara de proveniență a transportului este Arabia Saudită — deși se pare că uniformele provin dintr-o țară membră a NATO—, iar destinația sa finală era Siria, via Cipru și Turcia.

Anterior, pe 7 februarie, autoritățile spaniole au arestat, în mai multe zone ale țării, șapte presupuși membri ai unei rețele de sprijin a SI. Presupusul lider al acestei grupări, Ammar Termanini, născut în Siria (la Alep) în anul 1972 și stabilit în Spania în 2012, după ce a mai trăit în Olanda, Belgia și Marea Britanie, a creat o companie de import-export de produse textile. Sub acoperirea unor ajutoare umanitare, el a expediat mai multe transporturi în Siria, unde în plus călătorea frecvent. Asemeni multor jihadiști, interceptările telefonice relevă că el a schimbat tabăra, trecând de la al-Qaida la SI.

Citeşte şi Autorităţile turce au arestat 23 de persoane suspectate că fac parte din gruparea jihadistă Stat Islamic

Presupusul său finanțator este un iordanian, care pentru efectuarea plăților recurgea la ‘hawala’, sistemul tradițional musulman bazat pe încredere și care permite transferul banilor dintr-o țară în alta fără a lăsa urme. Iar ideologul grupului pare a fi un marocan stabilit în Turcia și care se folosea de contactele sale din această țară pentru ca transporturile să ajungă la destinația finală, respectiv la SI în Siria.

Această rețea nu se ocupa doar de trimitere de uniforme, ci de orice altă solicitare venită din partea SI, cum a fost cazul unui îngrășământ chimic care nu se găsește în Spania și poate fi folosit la producția de explozivi.

Însă pe măsură ce investigația avansează, anchetatorii spanioli își dau seama că respectiva rețea este mai complexă decât au crezut inițial, ea având în plus ramificații în mai multe țări. Prin urmare, pentru a învinge SI nu este de ajuns să i se aresteze combatanții, fiind necesară tăierea surselor ei de finanțare și a canalelor de aprovizionare logistică.

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile spaniole au mai descoperit în enclava Ceuta un depozit secret de arme și un drapel al SI, grupare despre care ministrul spaniol de externe, José Manuel García-Margallo, a afirmat că ‘nu este doar o grupare teroristă, ci un protostat’.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsele Dedeman care îți vor face viața mai frumoasă. Sunt la ofertă pentru câteva zile și toți vecinii te vor invidia
Capital.ro
Se dau 10.000 EURO în România pentru proprietarii de teren. Primăria a făcut deja cadastru
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Fostele iubite ale lui Dany de la Insula Iubirii ies la atac! ”Și-a alergat mama cu un cuțit!” + Se automutilează! IMAGINI TARI
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
SITUATIA DIN BELARUS: 30 DE ANI SUB LUKAȘENKO ȘI PERICOLUL DIN PROXIMITATE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'