Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a amendat marţi Romania cu 14.000 de euro pentru ineficienta organelor de cercetare penala in investigarea unui atac homofob impotriva a sase tineri romani si straini participanti la GayFest2006.
CEDO a hotarat ca Romania a incalcat dreptul celor doi petenti de a nu fi supusi la tratamente degradante, cat si dreptul acestora de a nu fi discriminati de autoritati, indiferent de orientare sexuala si identitate de gen.
„Astazi CEDO a sanctionat statul roman pentru ca a tratat cu nepasare si neprofesionalism un caz de violenta indreptat impotriva unor tineri pentru ca au participat la marsul gay din 2006. Din pacate, in cei zece ani de la violentele de la metrou din iunie 2006, autoritatile au continuat sa afiseze aceeasi pasivitate complice in fata altor cazuri de violenta si intimidare savarsita din homofobie. Pana cand sa achite contribuabilul roman nota de plata pentru niste functionari care refuza sa isi faca treaba?”, a declarant Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului si reprezentanta Asociatiai ACCEPT si Coalitiei anti-discriminare, potrivit stiriong.ro.
Pe 4 iunie 2006 a avut loc ce-a dea doua editia a Marsului Diversitatii din cadrul GayFest (actualul Bucharest PRIDE). Evenimentul, intampinat cu violente, a strans in jur de 400 de participanti, inconjurati de sute de jandarmi care formau un lant uman pentru a-i proteja de protestatari agresivi. Protestatarii, membri ai unor organizatii si grupuri de extrema dreapta, au scandat lozinci pline de ura la adresa persoanelor LGBT si au aruncat cu pietre, cocktailuri Molotov si alte obiecte contondente.
Dupa finalizarea Marsului in Piata Constitutiei, participantii au fost filati de extremisti. Sase tineri care paraseau evenimentul au fost urmariti de un grup organizat de agresori pana la statia de metrou Izvor, unde au luat acelasi tren. Tinerii nu au observat ca sunt urmariti si nu purtau insemne vizibile ale comunitatii LGBT care sa arate ca vin de la Mars. Imediat dupa ce metroul a parasit statia, un grup de sase barbati i-au atacat pe tineri.
„Noi stateam intr-un colt al vagonului, aproape de usa, in picioare. Metroul abia plecase din statie. Dintr-o data, mai multi barbati s-au prins cu mainile de barele care sunt deasupra scaunelor si au inceput sa ne loveasca cu bocancii in zona fetei si a capului. Unul din prietenii cu care eram s-a asezat in fata mea si a altei fete si a incasat multe lovituri pentru noi. Atacul a durat mai putin de doua minute, timp in care baietii din grup s-au umplut de sange si contuzii, unul cazand pe jos. Barbatii care ne loveau urlau ca suntem „poponari” si ca „sa ne ducem in Olanda”, isi aminteste M.C., unul dintre tinerii care a dat statul roman in judecata.
Politia a audiat tinerii in aceeasi seara si, in prima faza, au incercat sa ii descurajeze sa depuna plangere impotriva agresorilor. Dosarul a fost plimbat de la o sectie de politie la alta vreme de un an.
La 5 ani dupa atac, Politia a clasat investigatia, intrucat se implinise termenul de prescriptie.
Asociatia ACCEPT a adus cazul in atentia CEDO, unde a beneficiat de sprijinul Coalitiei anti-discriminare si de interventia prin amicus curiae a Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki si ILGA-Europe, organizatia la nivel european care militeaza pentru promovarea drepturilor LGBT.