Neașteptata hotărâre a regimului de la Cairo privește insulele nelocuite Tiran și Sanafir și a fost anunțată sâmbătă în timpul vizitei istorice efectuate în Egipt de regele Salman al Arabiei Saudite, când suveranul saudit a promis gazdelor sale investiții faraonice.
Trei zile mai târziu, comentatorii posturilor de televiziune, controlate de regimul președintelui Abdel Fattah al-Sissi, continuă să își manifeste mânia față de gestul acestuia, reacții similare fiind înregistrate și pe rețelele de socializare, potrivit Agerpres.
Internauții acuză guvernul că a cedat aceste două insule din Marea Roșie pentru a primi în schimb susținerea autorităților de la Riad. ‘
„Noi nu avem probleme cu cel care cumpără, el își cunoaște interesul, noi avem probleme cu cel care vinde’, a scris pe Twitter celebrul umorist egiptean Bassem Youssef, sugerând ironic puterii de la Cairo să vândă și piramidele, care ar valora mai mult, eventual să ofere cumpărătorului și două statui drept cadou.
Reacționând în fața criticilor, guvernul egiptean susține că aceste insule ar aparține de fapt saudiților și ar fi situate în apele teritoriale saudite, iar Arabia Saudită ‘a cerut Egiptului în anul 1950 să asigure protecția lor’.
Citeşte şi Arabia Saudită ar putea rămâne fără bani până în 2020
Pentru egipteni, insulele Tiran și Sanafir au o importanță mai degrabă simbolică legată de cele patru războaie pe care țara lor le-a purtat cu Israelul. Situate strategic la intrarea în golful Aqaba, ele permit controlul accesului în portul israelian Eilat prin strâmtoarea Tiran.
Închiderea acestei strâmtori de către fostul președinte egiptean Gamal Abdel Nasser a precipitat declanșarea războiului israeliano-arab din anul 1967, când Israelul a ocupat peninsula Sinai precum și cele două insule strategice. Acordul de pace semnat la Camp David în anul 1979 a permis Egiptului să-și recupereze teritoriile, cu condiția să nu disloce trupe acolo.
Arabia Saudită s-a angajat acum să respecte toate acordurile care privesc cele două insule, dar transferul lor trebuie aprobat și de Parlamentul egiptean.
Guvernul de la Cairo mai argumentează că fostul președinte Hosni Moubarak a semnat în anul 1990 un decret ce prevede retrocedarea celor două insule și a informat atunci și ONU. Însă un profesor egiptean de științe politice remarcă faptul că atât Moubarak, cât și al-Sissi au păstrat secrete negocierile pentru retrocedarea insulelor, iar dobândirea lor de către Arabia Saudită răspunde aspirațiilor acesteia de a deveni prima putere a Orientului Mijlociu.