Proiectul cuprinde 10 principii care vor sta la baza Codului Patrimoniului Cultural Național, „ca instrument de reformă a politicilor și a practicilor administrative ce sunt menite să ducă la asigurarea capacității de a transmite generațiilor următoare ceea ce, la rândul nostru am moștenit”, consecințele și măsurile propuse de minister pentru protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, patrimoniul cultural este un ansamblu de valori materiale și imateriale ce constituie o resursă de identitate națională non-regenerabilă, fundamentală pentru o dezvoltare durabilă, iar protejarea patrimoniul cultural este de interes public și angajează responsabilitatea Statului, așa cum decurge ea din Constituție.
De asemenea, protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național implică menținerea diversității și complementarității tuturor expresiilor și formelor sale, locale și regionale, indiferent de caracterul majoritar sau minoritar al grupului social care le-a generat. Aceasta este în responsabilitatea fiecărui cetățean dar nu trebuie să devină povară pentru niciunul dintre ei.
Patrimoniul cultural este definit ca un complex de expresii format atât din elemente majore, cât și din elemente minore și a cărui valoare culturală este generată prin asocierea acestora, iar protejarea acestuia are ca scop păstrarea și transmiterea resursei culturale către generațiile viitoare în forma sa autentică și nealterată.
Protejarea patrimoniului cultural presupune un complex de acțiuni care necesită înaltă specializare.
Patrimoniul cultural face parte integrantă din formarea și educația permanentă a cetățenilor, fiind fundament al unei societăți incluzive și participative, arată un alt principiu.
Nu în ultimul rând, este o parte importantă a politicilor externe ale României iar respectarea tratatelor internaționale privind protejarea patrimoniului cultural pe care le-a ratificat este prioritară.
Propunerile și observațiile referitoare la aceste principii pot fi transmise până la data 15 mai.
Citeşte şi Ministrul Culturii, primul care a făcut donaţie pentru ”Cuminţenia Pământului”