Potrivit INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore şi a celor prognozate se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie în bazinul hidrografic al râului Iştău, judeţele Buzău şi Prahova.
La rândul ei, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) anunţă că a dispus întărirea monitorizării cursurilor de apă şi că sprijină acţiunile pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor.
Potrivit ANAR, în perioada 9 – 12 aprilie 2016, în bazinele hidrografice Someş-Tisa, Crişuri şi Olt s-au înregistrat evenimente hidrometeorologice deosebite.
În acest interval, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis două atenţionări hidrologice naţionale, cinci atenţionări hidrologice pentru fenomene imediate şi două avertizări hidrologice pentru fenomene imediate, cod portocaliu pentru afluenţii de stânga ai râului Olt, sector aval Hoghiz – amonte confluenţă Lotrioara şi cod roşu în bazinul hidrografic Homorod, amonte de Hoghiz, judeţul Braşov.
ANAR aminteşte că în judeţul Maramureş, pe Valea Nireşului, situat in amonte de localitatea Târgu Lăpuş, s-a produs o viitură care a condus la deversarea coronamentului barajului Lighet, pentru scurt timp, pe o lungime de circa 60 m. În aval de acumulare, debitele evacuate au fost aproape de limita maximă a capacităţii de transport a văii, pe anumite sectoare înregistrându-se chiar revărsări ale apei, fapt ce a dus la inundarea drumurilor şi gospodăriilor din vecinătate.
În judeţul Cluj, din cauza cantităţilor deosebite de precipitaţii şi a viiturilor create, au fost inundate gospodării, terenuri agricole, drumuri şi podeţe din municipiul Dej şi din comunele Jichişu de Jos, Caseiu, Cuzdrioara. ANAR precizează că a intervenit în sprijinul autorităţilor locale, cu utilaje pentru refacerea secţiunii de transport şi asigurarea scurgerii apelor.
În bazinul hidrografic Crişuri, în judeţul Arad, precipitaţiile abundente înregistrate în bazinul hidrografic al râului Crişul Alb şi al afluenţilor au condus la revărsarea râului Valea Nadăş, producând pagube în satul Nadăş, comuna Tauţ, prin inundarea gospodăriilor şi drumurilor comunale.
ANAR a intervenit cu utilaje şi autobasculante de mare tonaj, împreună cu ISU Arad şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Tauţ.
În bazinul hidrografic Olt, în judeţul Braşov, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat cantităţi importante de precipitaţii, cele mai însemnate fiind la Teliu – 68,1 l/mp, Babarunca – 47,9 l/mp, Făgăraş -38,8 l/mp şi Râşnov – 38,0 l/mp. A fost depăşită cota de pericol pe pârâul Homorod Ciucaş, la staţia hidrometrică Dumbrăviţa.
Sistemul de Gospodărirea Apelor Braşov a intervenit în zona comunei Dumbrăviţa, în principal, pentru prevenirea inundării gospodăriilor, deblocarea cursurilor de apă, asigurarea tranzitării debitelor de viitură, supraînălţarea digurilor şi impermeabilizarea acestora.
Precipitaţiile abundente înregistrate, în ultimele 48 de ore, în judeţele Covasna, Braşov şi Sibiu, dar şi aportul afluenţilor din masivul Făgăraş, au condus la creşterea debitului râului Olt. Astfel, a fost inundat parţial vechiul drum DN7 Râmnicu Vâlcea-Sibiu pe o lungime de circa 50 de metri şi cu o lăţime de circa 1,5 m, fapt ce a generat îngreunarea circulaţiei auto.
Pentru diminuarea efectelor produse de debitele crescute ale râului Olt, Administraţia Bazinală de Apă Olt intervine pentru realizarea unei lucrări provizorii din saci umpluţi cu pământ în scopul evitării inundării carosabilului.
La ora actuală, sunt depăşite cotele de apărare la staţiile Boţârlău, pe râul Putna (judeţul Vrancea), şi Reci, pe râul Negru (judeţul Covasna), mai precizează ANAR.