UPDATE Klaus Iohannis a postat şi pe Facebook un scurt mesaj despre planurile privind legile securităţii naţionale.
„Vor exista două pachete legislative în domeniul securității naționale. Aceasta este concluzia agreată unanim în urma consultărilor cu partidele parlamentare și cu premierul. Este fezabil ca un prim pachet, format din trei legi – combaterea terorismului, clarificarea situației cartelelor prepaid și securitatea informatică, să fie votat de Parlament până la finalul lunii iunie. Al doilea pachet de legi este mai amplu și necesită mai mult timp pentru analiză și elaborare. Din acest motiv, am propus înființarea unei comisii speciale parlamentare, care, împreună cu specialiştii din Guvern şi din instituţiile vizate, să pregătească proiectele legislative, urmând ca acestea să poată fi adoptate în cursul anului viitor”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.
„Am putut să constatăm cu diferite ocazii că foarte multe legi pe siguranţa sunt inadecvate sau greu de aplicat în situaţia în care suntem azi. Mă refer inclusiv la legile de organizare a armatei. Toate aceste legi trebue actualizate, iar alte legi trebuie create”, a declarat Klaus Iohannis motivul pentru care a iniţiat consultările cu partidele politice şi Guvernul pe legile siguranţei naţionale.
„Am reuşit să ajungem la câteva concluzii comune. În toate discuţiile am subliniat ca aceste legi trebuie să fie actualizate, dar este nevoie de o consultare în zona politică, cât şi în zona societăţii civile. Legile securităţii naţionale ne privesc pe toţi. Legislaţia poate fi stabilă doar dacă este larg aprobată şi susţinută şi de societatea civilă şi de politicieni”, a punctat şeful statului.
Klaus Iohannis a subliniat că există un prim pachet legislativ format din trei legi care este în procedrură avansată în Guvern.
„Primul-ministru m-a asigurat că aceste trei legi (n.r. — privind securitatea antitero, cyber security şi cartelele pre-pay) vor parcurge întreaga procedură guvernamentală şi de consultare publică, în aşa fel încât la sfârşitul lunii mai ele vor putea fi trimise în Parlament. (…) Guvernul trimite legile la sfârşitul lunii mai şi în cursul lunii iunie ele pot fi trecute în ambele Camere ale Parlamentului”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Tăriceanu – Legislaţia trebuie să pună accent pe securitatea cetăţeanului
Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu spune că ar trebui să existe în continuare două comisii parlamentare de control privind activitatea serviciilor de informaţii şi consideră că noua legislaţie trebuie să pună accent pe problema securităţii cetăţeanului, care este cea mai importantă.
Potrivit lui Tăriceanu, ALDE propune demilitarizarea serviciilor şi crearea unei autorităţi unice naţionale de interceptări.
„şi noi considerăm că fie legislaţia existentă, fie ameninţările la care şi România este supusă, riscurile la care România este supusă, implică necesitatea adoptării şi a unei legislaţii suplimentare, însă toate aceste lucruri trebuie privite dintr-o cheie care cred că este normală într-un stat democratic şi liber, şi anume să pornim de la premisa că securitatea cetăţeanului este cea mai importantă, cea care trebuie să prevaleze, pentru că până în momentul de faţă, în privinţa securităţii naţionale, cred că nu am avut probleme majore din cauza modului în care serviciile de informaţii şi celelalte instituţii abilitate s-au achitat de sarcinile care le revin. Noua legislaţie trebuie să pună în centru problema securităţii cetăţeanului, căreia să-i fie subordonate şi subsumate toate celelalte probleme de securitate naţională”, a spus liderul ALDE, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis.
În opinia sa, şi în privinţa controlului parlamentar asupra serviciilor trebuie găsită o soluţie în contextul în care, în prezent, acesta este mai degrabă formal.
Tăriceanu a susţinut că în acest caz şeful statului a propus crearea unei singure comisii parlamentare privind controlul activităţii serviciilor.
„Trebuie să găsim o soluţie pentru ca acest control parlamentar să fie exercitat eficient, pentru că altfel există riscul ca funcţionarea serviciilor să scape de sub controlul civil şi derapajele în acel moment sunt inerente. (…) Punctul meu de vedere, fără să mă fi consultat cu colegii, este că este preferabil să avem două comisii, pentru că, dacă una ajunge să fie neutralizată aşa cum este astăzi, poate cealaltă rămâne să funcţioneze. Aş prefera două comisii în loc de una singură, dar condiţia esenţială este cu cine este mobilată o astfel de comisie la Parlament, trebuie să fie oameni care să aibă şi cunoştinţe în domeniu şi care să nu aibă altfel de vulnerabilităţi care să le creeze inhibiţii atunci când vorbim despre controlul serviciilor de informaţii”, a explicat liderul ALDE.
Potrivit acestuia, la întâlnire, i-au fost prezentate preşedintelui Iohannis „derapajele şi abuzurile referitoare la drepturile şi libertăţile cetăţenilor, la modul în care este efectuată justiţia”.
„Aşteptările pe care le avem cu toţii trebuie să fie realiste având în vedere că Parlamentul este pe final de mandat. Cred că aceste teme sunt importante şi trebuie să fie prezente în dezbaterea publică şi mai ales în atenţia factorilor politici, care trebuie să aducă acele corecţii necesare în aşa fel încât să restabilim echilibrul just între puterile statului şi să asigurăm funcţionarea lor în cadrul mecanismului de control şi echilibru reciproc al puterilor în stat”, a adăugat el.
ALDE propune şi crearea unei autorităţi unice naţionale de interceptări, care să fie pusă sub autoritatea Executivului şi a Parlamentului, astfel încât să nu mai fie posibile derapaje care au fost sancţionate de CCR.
Fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu a precizat că ALDE propune demilitarizarea serviciilor, susţinând că avantajul ar fi alinierea la standardele NATO şi UE. El a susţinut că angajaţii serviciilor ar trebui să fie angajaţi de stat cu regim special.
„Aceasta ar impune adoptarea rapidă a unei legi care să prevadă statutul ofiţerilor de informaţii”, a spus Meleşcanu.
Liderul minorităţilor vrea o comisie unică de control asupra serviciilor de informaţii
Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat miercuri că ar fi mai bine, „poate”, să existe o comisie unică de control parlamentar asupra serviciilor de informaţii.
„A fost o discuţie foarte bună şi aplicată. Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a fost de acord cu acest calendar al propunerilor. Sunt chestiuni de detaliu care, în momentul în care legislaţia va intra în Parlament, le vom semnala, dar în linii mari ne-am exprimat acordul şi în legătură cu structura şi calendarul celor două pachete legislative”, a spus Pambuccian, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema legilor securităţii naţionale.
Întrebat dacă ar trebui să există un control parlamentar mai eficient al serviciilor de informaţii, el a arătat că pe acest subiect sunt „foarte multe propuneri diferite”.
„Noi am fi de acord cu o asemenea formulă. De fapt, am fi de acord şi cu o formulă mai simplificată, pentru că avem în momentul de faţă trei comisii care se ocupă de controlul acesta parlamentar. Poate ar fi bine să existe o comisie unică”, a precizat Varujan Pambuccian.
UNPR vrea o comisie puternică pentru controlul serviciilor
Preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a declarat, miercuri, că la nivel parlamentar este, „probabil”, nevoie de o singură comisie „puternică şi foarte bine pusă la punct” pentru controlul serviciilor de informaţii.
„Este nevoie de o modernizare la acest nivel. Avem o activitate la nivelul acestei comisii de control a SRI, aş putea spune o parte din Comisia de apărare care se ocupă şi de ceea ce înseamnă SIE. E probabil nevoie de o singură comisie puternică şi foarte bine pusă la punct, care să poată, într-adevăr, să asigure transparenţa (…) serviciilor de informaţii”, a afirmat Steriu, la finalul consultărilor pe care delegaţia UNPR le-a avut la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema legilor siguranţei naţionale.
Liderul UNPR a precizat că în discuţii s-a decis ca în următoarele săptămâni să fie abordate prioritar legea privind combaterea şi prevenirea terorismului, legea privind cartelele pre-pay şi cea referitoare la securitatea cibernetică.
„E, de asemenea, nevoie de o actualizare a legislaţiei în ceea ce înseamnă instituţiile de siguranţă naţională. Atât Legea SRI, cât şi Legea SIE sunt legi care au fost redactate, construite, aprobate în anii ’90 cu foarte mici îmbunătăţiri în 2015. Suntem deschişi şi vom participa la orice grup de lucru, am propus o comisie parlamentară specială în acest sens pentru a veni cu o modernizare pentru aceste instituţii. UNPR are expertiza necesară, a arătat în ultimii ani o deschidere pentru tot ce înseamnă sprijin în legislaţia privind siguranţa naţională”, a explicat Valeriu Steriu, conform Agerpres.
El a precizat că a înaintat şefului statului un „document de poziţie” privind viziunea UNPR referitoare la aceste subiecte.
„Suntem foarte deschişi şi vom colabora în orice tip de proiect care priveşte siguranţa naţională cu Administraţia Prezidenţială şi cu domnul preşedinte Klaus Iohannis. Dorim să contribuim în mod real ca Legile Big Brother să fie finalizate în această sesiune parlamentară, deci până la sfârşitul lunii iunie. (…) Suntem conştienţi şi de ceea ce înseamnă libertăţile cetăţeanului, dar şi dreptul familiilor românilor de a trăi în siguranţă şi în confort în România”, a adăugat Steriu.
Întrebat dacă UNPR va propune oameni care să sprijine Guvernul în elaborarea celor trei legi — contraterorism, cartele pre-pay şi securitate cibernetică — aşa cum a făcut-o PSD, Valeriu Steriu a arătat că partidul său îşi va putea aduce în Parlament, la nivelul comisiilor, contribuţia la aceste proiecte.
După UNPR, şeful statului va discuta cu reprezentanţii ALDE şi cu cei ai grupului parlamentar al minorităţilor.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi primele consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare cu privire la legile securităţii naţionale. Concluzia şefului statului după prima rundă a consultărilor cu cele mai importante partide parlamentare a fost că este important să păstrăm echilibrul, să nu pierdem din drepturi şi libertăţi, dar nici să nu punem în pericol siguranţa cetăţenilor.