Procurorii DIICOT au cerut la începutul acestei săptămâni Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a unui al treilea israelian suspectat de implicare în cazul de spionaj a apropiaţilor procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Este vorba despre Avi Yanus, cel care a reuşit să fugă din ţară în momentul în care procurorii i-au reţinut pe ceilalţi doi suspecţi, Ron Weiner şi David Geclowitz. Cu toţii sunt angajaţi ai firmei private israeliene Black Cube, fondată de foşti ofiţeri ai serviciului de informaţii Mossad, scrie Euractiv.
Judecătorii îi acordă timp fugarului
Instanţa a stabilit termen pentru discutarea arestării preventive a lui Yanus pentru 28 aprilie, dar judecătorii au preschimbat termenul pentru 28 mai, adică peste o lună şi jumătate. Motivul invocat de judecători este că DIICOT trebuie să identifice domiciliul suspectului, chiar dacă DIICOT a stabilit deja traseul fugarului.
Decizia instanţei de a amâna cu peste o lună şi jumătate discutarea propunerii de arestare preventivă a suspectului apare după ce judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au confirmat mandatele de arestare preventivă emise pe numele lui Ron Weiner şi David Geclowitz, dar le-a redus de la 30 la doar 20 de zile.
Citeşte şi: Unul dintre cei care au spionat-o pe Kovesi a fugit din România. Suspectul a trecut vama într-un taxi
Surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro că israelianul Avi Yanus a reuşit să fugă din ţară, cu un taxi, pe la Giurgiu, spre Bulgaria. Apoi, de la Sofia a plecat cu avionul la Londra, biletul fiind plătit de firma Black Cube. Astfel, în cazul în care s-ar emite un mandat de arestare european, acesta ar putea fi pus în aplicare la Londra.
Avi Yanus era cel care trebuia să primească un stick cu informaţii strânse de Ron Weiner din e-mailurile apropiaţilor Laurei Codruţa Kovesi, sparte pentru colectare de informaţii private.
Cine este Yanus
Avi Yanus este un fost ofiţer de informaţii şi co-fondator al firmei private de investigaţii Black Cube, alături de Dan Zorella, şi el fost ofiţer în Mossad, de asemenea suspect în dosar. Conform jurnaliştilor de la Rise Project, în companie a activat şi Meir Dagan, fost director al serviciului israelian de informaţii Mossad în perioada 2002-2011.
Surse apropiate anchetei au declarat pentru EurActiv că unul dintre suspecţii reţinuţi a refuzat orice colaborare cu autorităţile şi nu a făcut nicio declaraţie. Este vorba despre David Geclowitz.
În schimb, Ron Weiner, un tânăr IT-ist în vârstă de 25 de ani, a dat declaraţii şi a afirmat că a primit 5.000 de euro pentru a sparge conturile de e-mail aparţinând tatălui Laurei Codruţa Kovesi, fostului ei soţ, de care aceasta a divorţat în urmă cu aproape zece ani, şi altor doi poliţişti judiciari care au lucrat la DNA până în 2014.
Citeşte şi: Unul dintre israelienii implicaţi în spionarea şefei DNA, dus la Poliţie
Ancheta împotriva grupului de israelieni a început în luna martie, atunci când tatăl procurorului-şef al DNA a primit mai multe telefoane prin care era invitat la o conferinţă. Fost procuror, acesta a considerat suspect faptul că este invitat, mai ales că cel care îl suna „vorbea româneşte stricat”. A povestit totul fiicei sale.
Aşa a ajuns Laura Codruţa Kovesi să informeze Serviciul de Pază şi Protecţie despre acest incident, iar SPP a informat SRI. La rândul lor, ofiţerii au sesizat Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General. De aici, dosarul a fost trimis spre investigare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, pentru a fi investigată o faptă de hărţuire.
Dosarul a ajuns în cele din urmă la DIICOT, în urma cerererii procurorului-şef al structurii, Daniel Horodniceanu, cel care a considerat că atacurile informatice asupra apropiaţilor lui Kovesi şi grupul organizat erau de competenţa instituţiei pe care o conduce.
Procurorii susţin că nu au reuşit, deocamdată, să afle cine erau beneficiarii supravegherii specializate a apropiaţilor Laurei Codruţa Kovesi, însă au o listă de suspecţi.