Pe 17 martie, în România a intrat în vigoare legea care-i evacua pe fumători din spaţiile publice închise, de la restaurante, ceainării şi cafenele până la cluburi şi pub-uri. Legea nu se referă doar la incinte, ci la orice construcţie care are doi pereţi şi un acoperiş, iar amenzile sunt usturătoare.
Odată prinşi, fumătorii plătesc între 100 şi 500 lei, în timp ce patronii de localuri sunt arşi, la prima abatere, cu 5.000 lei, respectiv cu 10.000 lei şi activitatea suspendată la a doua. La a treia li se închide localul şi sunt puşi la plata a 15.000 lei.
Pentru a-şi păstra clienţii care nu pot respira fără ţigară, patronii de localuri s-au văzut puşi în situaţia de a găsi soluţii. Prima şi cea mai la îndemână a fost deschiderea teraselor înainte de vreme. Anul trecut, până pe 5 aprilie, doar trei dintre agenţii economici care ţineau terase în sezonul cald pe domeniul public îşi depuseseră cereri de prelungire, pe când în această primăvară, până la aceeaşi dată, numărul cererilor a sărit la 35, potrivit ebihoreanul.ro.
De asemenea, Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei a aprobat amplasarea a şase terase noi în centru.
„Pentru zona Republicii a fost mare înghesuială. Toată lumea voia cât mai mult spaţiu, cât mai multe mese. Am insistat pe respectarea regulamentului, şi anume lăsarea unui spaţiu de 2 metri între terase, astfel încât orădenii să poată trece de pe o parte pe cealaltă a pietonalei”, spune Adriana Lipoveanu, directorul Instituţiei Arhiectului Şef.
Pentru a-şi mulţumi clienţii, cât vremea a fost încă răcoroasă, mulţi patroni şi-au echipat terasele cu încălzitoare şi pături.
Într-o situaţie ingrată sunt localurile din Pasajul Vulturul Negru şi cele de pe strada Vasile Alecsandri, primele fiind afectate atât de lucrări, cât şi de interdicţia de a se fuma în interiorul pasajului, iar cele din urmă de faptul că strada este închisă şi spaţiul de care dispun în faţa imobilelor este îngust. Nu este de mirare, în condiţiile astea, că fumătorii, dar nu numai ei, se îndreaptă spre terasele ademenitoare de pe Corso şi spre altele mai ferite.
Deşi la apariţia legii părea imposibil, fumătorii pot frecventa în voie şi câteva restaurante, ai căror proprietari au făcut tot posibilul să le ofere clienţilor fumători confortul necesar. Probabil cel mai bun exemplu este un restaurant de pe strada Traian Moşoiu. Aici, proprietarul a găsit o soluţie inedită de a respecta legea, păstrându-şi în acelaşi timp clientela fericită.
Terasa din curtea interioară, încadrată de trei pereţi, fusese acoperită cu un an înainte cu un material transparent, care la nevoie poate fi acoperit la rându-i cu umbrare. Totuşi, proprietarii n-au fost nevoiţi să-l dea jos, asta pentru că între acoperiş şi pereţii de susţinere există o distanţă de 1,58 metri.
„Acoperişul a fost proiectat aşa de la început pentru că ne-am dorit să circule aerul”, spune patronul Cătălin Secară.
Înainte de a lăsa scrumierele pe masă, acesta s-a consultat cu arhitecţi care l-au asigurat că terasa nu poate fi considerată spaţiu public închis.
Un alt restaurant care a ţinut să-şi păstreze şi clienţii fumători este pe strada Mihail Kogălniceanu. Dotat în curtea interioară cu o terasă imensă, ferită de agitaţia oraşului, localul are mai nou şi o mini-terasă amenajată la etaj.
„Ne-am gândit în primul rând la clienţii care la toamnă şi la iarnă vor mânca în zona de sus a restaurantului. Le-ar fi incomod să-şi ia paltoanele, să coboare şi apoi să iasă pentru o ţigară”, spune unul dintre proprietari, Adrian Popovici.
Terasa e utilă şi în sezonul cald, când clienţii pot lua masa la înălţime.
Totodată, mai sunt şi alte două restaurante în care clienţii pot mânca şi fuma, deoarece aceste terase sunt acoperite şi ferite de intemperii, însă nu sunt înconjurate de pereţi.
Citeşte şi Legea Antifumat MODIFICATĂ. Fumatul NU va mai fi INTERZIS la terase şi în spaţii special amenajate