”Chestiunea dacă respectivele comentarii ale lui Boehmermann sunt satiră sau defăimare va fi decisă, totuși, de instanță, în conformitate cu legea și indiferent dacă cererea de urmărire penală este acceptată sau nu”, a spus Maas într-o conferință de presă.
Anterior în cursul zilei de vineri, cancelarul Angela Merkel a anunțat că Germania a acceptat cererea Turciei de începere a urmăririi penale împotriva comediantului Jan Böhmermann, autorul ‘poemului’ satiric împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
”Au existat opinii diferite între partenerii de coaliție — conservatorii și social-democrații. Rezultatul este acela că guvernul german va da autorizația în cazul actual”, a spus Merkel. Ea a adăugat că va fi inițiată o reformă a Codului penal german pentru eliminarea articolului 103 prin care sunt pedepsite insultele la adresa unui reprezentant al unei țări străine, delict pasibil de 3 ani de închisoare.
Cererea Ankarei a provocat o adevărată dilemă politică pentru Angela Merkel, care a susținut acordul Uniunii Europene cu Turcia cu privire la reducerea afluxului de migranți.
Erdogan este cunoscut pentru intoleranța sa la critici. Procurorii turci au deschis deja 2.000 de cazuri contra unor persoane care l-au insultat pe președinte după ce acesta și-a preluat mandatul, în 2014.
Ambasadorul Germaniei în Turcia, Martin Erdmann, a fost convocat la 29 martie la Ministerul turc de Externe după difuzarea unui cântec satiric de către postul german de televiziune NDR, considerat ofensator față de liderul turc. De atunci, a izbucnit o polemică privind libertatea de expresie, iar relațiile dintre Germania și Turcia s-au tensionat, în urma unui alt material satiric, mai dur, la televiziunea publică, al comediantului Jan Böhmermann, tot împotriva lui Recep Tayyip Erdogan.