Taxa ar putea fi stabilită în funcţie de rezultatele Inspecţiei Tehnice Periodice şi s-ar adăuga celei de înmatriculare şi impozitului auto, informează digi24.ro. Timbrul de mediu, taxa de mediu sau de poluare introduse de Guvern începând din 2007 încoace nu au oprit intrarea de maşini se-cond hand în România.
„Ar trebui ceva mai mult faţă de acest timbru. Îl plătesc o dată şi după aceea pot să merg cu maşina pentru zece ani. Ar trebui ca maşini-le mai poluante să plătească mai mult”, spune Bogdan Belciu, parte-ner într-o companie de consultanţă, citat de digi24.ro. Începând cu anul 2008 numărul maşinilor aflate în circulaţie pe străzile din România, a crescut cu peste 21%, adică s-a apropiat de cinci milioane. Din pă-cate, peste 57% dintre acestea sunt mai vechi de zece ani. Vârsta medie a maşinilor din România a crescut de la mai puţin de opt ani în 2008 la aproape 13 ani în prezent, potrivit digi24.ro. Importatorii de maşini second-hand sunt evident revoltaţi.
„Dacă vrem să încurajăm producţia internă, adică producţia de maşini autohtonă, introducem un mecanism coerent cum se practică în toate ţările: plăteşti o taxă relativ simbolică un an, doi, trei, iar din al treilea an această taxă începe să se mărească, astfel încât tu să fii stimulat să vinzi maşina şi să iei o maşină nouă”, spune Florea Pârvu, director târg de maşini second-hand.