Usturoiul este cunoscut pentru principalul său ingredient activ, alicina. Alicina, in schimb, poate fi exploatată numai prin zdrobirea usturoiului, procedeu ce activează enzima aliinază, esenţială pentru descompunerea aliinei în alicină. Odată consumată, alicina ajunge în stomac, fiind apoi absorbită în intestinul subţire.
Usturoiul are numeroase proprietăţi ce ajută la prevenirea sau vindecarea a mai multor boli, potrivit Secretele.com.
Acesta este recunoscut pentru faptul că vindecă răceala. De asemenea, consumul său zilnic previne contractarea de boli virale şi gripale.
Previne bolile cardiovasculare prin faptul că scade nivelurile serice de colesterol LDL. Vindeca infectiile, fiind eficient chiar şi împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice. Previne riscul de cancer cu până la 44% şi scade tensiunea arteriala datorită efectelor sale vasodilatatoare si musculorelaxante.
O cercetare a arătat faptul că un consum zilnic de usturoi invechit, administrat între 600 mg si 1.500 mg, a egalat performanţele terapeutice a medicamentului antihipertensiv Atenolol.
Una dintre reţetele cu care poţi vindeca aceste boli şi afecţiuni este compusă dintr-o căpăţână de usturoi şi miere organică neprelucrată. Se decojeşte usturoiul şi se zdrobeşte cu partea neascuţită a unui cuţit de bucătărie, lăsându-se după 15 minute. Mai apoi, se pune usturoiul într-un borcan şi se toarnă peste el miere până se acoperă complet. Se înşurubează capacul şi se depozitează borcanul timp de 3-5 zile într-un loc răcoros şi ferit de lumină. După acest timp, borcanul trebuie păstrat la frigider 3-4 luni. Se consumă zilnic 1-2 căţei de usturoi, în funcţie de nevoi.