Agenția Națională de Integritate constatase în cazul Mariei Precup ‘starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum și indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese’, potrivit Agerpres.
În Decizia ANI din 23 noiembrie 2015 se arată că Maria Precup s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2012 —10 decembrie 2014, întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de cenzor al S.C. DACIA S.A., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și k) din Legea nr. 161/2003, precum și art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.
Legea nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției prevede, printre altele, că ‘funcția de primar este incompatibilă cu funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice’.
Inspectorii ANI susțineau că, în baza art. 91. aceleiași legi, alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție.
În luna noiembrie 2015, ANI constata starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum și indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese în cazul a 30 foști sau actuali aleși locali (11 primari, nouă viceprimari, un fost viceprimar, șapte consilieri locali și doi foști consilieri locali), printre care și Maria Precup.