Principalul susţinător al teoriei este Napoleon Săvescu, directorul fondator al societăţii Dacia Revival Internaţional. Acesta susţine că locuitorii Daciei ocupate de către Traian nu au abandonat limba după înfrângerea lui Decebal, acest lucru fiind imposibil în condiţiile în care romanii nu au ocupat decât 14% din arealul ocupat de către daci.
Tot în documentar se arată că similaritatea dintre limba română şi celelalte limbi romanice provine din faptul că latina era o limbă asemănătoare cu daca. Mai mult, întreaga civilizaţie romană era derivată dintr-o civilizaţie tracă străveche. În sprijinul tezei sale, Săvescu invocă şi faptul că studii genetice efectuate în Germania au arătat că românii sunt mai apropiaţi genetic de vechii locuitori ai Daciei decât de italienii de astăzi.
În documentar, în calitate de istorici, apar şi generalii în rezervă Mircea Chelaru şi Nicolae Spiroiu. Chelaru are dubii că latina s-ar fi putut impune în Dacia romană până la retragerea aureliană. „Alte state cucerite integral de romani şi în care stăpânirea romană s-a întins pe 400 sau 800 de ani nu şi-au lepădat limba şi nu şi-au uitat tradiţiile”, spune Chelaru referindu-se la imunitatea grecilor şi everilor la romanizare.
Realizatorii documentarului susţin că, de fapt, tracii ar fi ocupat o mare parte a Europei, romanii desprinzându-se ulterior ca o ramură separată ce a fondat ulterior Roma, iar latina ar fi fost o limbă derivată dintr-o ipotetică limbă tracă. Documentarul a generat multe comentarii favorabile din partea celor care se simt mai mult daci decât români.