Înscriere grădiniţă 2016: Când se va face şi de ce acte vor avea nevoie părinţii

Înscrierea copiilor la grădiniţă, pentru anul şcolar 2016-2017, se va desfăşura în perioada următoare, în acest sens părinţii având nevoie de o serie de documente. În mod normal, fiecare unitate de învăţământ preşcolar va trebui să-şi stabilească un program de înregistrare şi să pună la dispoziţia părinţilor toate informaţiile necesare acestora.
Iulian Tudor
19 apr. 2016, 06:08
Înscriere grădiniţă 2016: Când se va face şi de ce acte vor avea nevoie părinţii

Copiii vor putea fi înregistraţi la grădiniţă, pentru anul şcolar 2016-2017, după ce se termină înscrierile în clasa pregătitoare.

„De regulă, după încheierea procesului de înscriere a copiilor în învăţământul primar, au loc înscrierile în învăţământul preşcolar. În acest moment, încă nu a fost stabilită şi comunicată în teritoriu perioada de înscriere a copiilor în învăţământul preşcolar”, au explicat reprezentanţii Compartimentului de informare publică din cadrul MENCS, potrivit avocatnet.ro.

Înscrierile în clasa pregătitoare s-au desfăşurat anul acesta în perioadele 29 februarie – 18 martie şi 30 martie – 8 aprilie, după cum a informat AvocatNet.ro. Totuşi, calendarul ministerului stabileşte că înscrierea se va încheia efectiv vinerea aceasta, după soluţionarea tuturor cererilor depuse de părinţi. În aceste condiţii, este de aşteptat ca înregistrarea la grădiniţă să înceapă în următoarele săptămâni.

Citeşte şi A început a doua etapă de înscrieri la clasa pregătitoare

Anul trecut, finalizarea înscrierii în învăţământul primar a avut loc la data de 17 aprilie, iar înregistrările la grădiniţă au început pe 27 aprilie. De reţinut este că fiecare grădiniţă în parte a trebuit să-şi stabilească un calendar propriu de înscriere, astfel că părinţilor le este recomandat să ceară informaţii din timp direct de la unităţile de care sunt interesaţi.

Fişa medicală şi avizul epidemiologic, printre actele necesare

În ţara noastră, învăţământul preşcolar de stat este gratuit, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar, cu precizarea că grădiniţele pot fi de stat sau particulare.

Potrivit actului normativ, actele de care au nevoie părinţii pentru a-şi înscrie copiii la grădiniţă sunt următoarele:

cererea de înscriere;

adeverinţele cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru

grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal);

certificatul de naştere al copilului (copie certificată);

fişa medicală;

avizul epidemiologic.

Încrierea în grădiniţele de stat se face fără preceperea unei taxe de înscriere, plus că, în procesul de înregistrare a copiilor, discriminarea după orice fel de criteriu este interzisă.

Citeşte şi PNL: Grădiniţele să fie obligate să instaleze camere de supraveghere şi să fie controlate de două ori pe an

Transferarea unui copil de la o grădiniţă la alta poate fi făcută la cererea părinţilor sau a susţinătorilor legali, în baza avizelor celor două unităţi şi în limita locurilor planificate. În ceea ce priveşte scoaterea unui copil din evidenţa unei grădiniţe, acest lucru se poate face în caz de boală infecţioasă cronică (cu avizul medicului) sau în cazul în care copilul lipseşte fără motivare timp de două săptămâni la rând.

Important! La momentul înscrierii în învăţământul preşcolar, grădiniţele încheie cu părinţii un contract educaţional ce include drepturile şi obligaţiile părţilor, prevede în momentul de faţă Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.

Grădiniţele, împărţite în funcţie de program

Învăţământul preşcolar este organizat pe grupe constituite în funcţie de de vârsta copiilor sau nivelul de dezvoltare globală al acestora, potrivit regulamentului amintit mai sus. În grădiniţe pot fi organizate grupe sau secţii de copii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi grupe cu profil artistic, sportiv sau de limbi moderne, de exemplu.

„Pentru asigurarea continuităţii între învăţământul preşcolar şi cel primar, se organizează şi se generalizează treptat grupa pregătitoare pentru şcoală. În situaţii specifice, se pot organiza grupe combinate cuprinzând copii de niveluri diferite de vârstă şi de dezvoltare”, scrie în Ordinul nr. 4464/2000.

Unităţile de învăţământ preşcolar pot fi organizate după cum urmează:

grădiniţe cu program normal (cinci ore pe zi), care asigură educaţia şi pregătirea corespunzătoare a copiilor pentru şcoală şi viaţa socială;
grădiniţe cu program prelungit (zece ore pe zi), care asigură educaţia şi pregătirea corespunzătoare a copiilor pentru şcoală şi viaţa socială, precum şi protecţia socială a acestora (hrană, supraveghere şi odihnă);
grădiniţe cu program săptămânal, care asigură educaţia şi pregătirea corespunzătoare a copiilor pentru şcoală şi viaţa socială, precum şi protecţia, hrana, supravegherea şi odihna celor proveniţi din medii sociale şi familii defavorizate, pe durata unei săptămâni.

„În situaţii deosebite, grădiniţa de copii poate funcţiona cu grupe integrate (orar normal cu orar prelungit şi/sau orar săptămânal) indiferent de programul solicitat de părinţi, respectându-se prevederile legale în vigoare. Organizarea acestora se face în funcţie de solicitările părinţilor, de condiţiile materiale de funcţionare şi de nivelul de protecţie şi educaţie pe care le necesită copiii”, mai este menţionat în actul normativ, fiind subliniat că o grupă de preşcolari are, în medie, 15 copii, însă nu mai puţin de zece şi nu mai mult de 20.

Pentru mai multe detalii, citiţi avocatnet.ro.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
Playtech.ro
S-a mai stins o stea a cinematografiei. Actorul Bob Newhart a murit la vârsta de 94 de ani
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. Cum se apără vedeta. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Te obligă să plătești. S-a dat ordinul în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MINISTRUL CERCETĂRII: REȚELELE DIN ROMÂNIA NU SUNT AFECTATE DIRECT DE PROBLEMELE MICROSOFT
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'