Tribunalul Bucureşti a decis sâmbătă să admită o excepţie de neconstituţionalitate ridicată asupra a două articole din Legea alegerilor locale, printre care şi cel prin care s-a stabilit alegerea într-un singur tur de scrutin.
Judecătoarea Luminiţa Calciu, de la Tribunalul Bucureşti, a decis sâmbătă, la ora 11,20, să trimită la Curtea Constituţională o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de candidatul independent A.A.L. la funcţia de primar general al Capitalei. A.A.L. şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucureşti pe 13 aprilie, iar două zile mai târziu aceasta i-a fost respinsă, pe motiv că, în loc de 18.000 de semnături de susţinere, a depus o listă cu doar trei semnături, scrie Adevărul.
Jurnalistul Liviu Avram a dezvăluit ca el este autorul sesizarii si a declarat ca a a vrut sa arate ca oricat de mare ar fi o majoritate politica din Parlament aceasta trebuie sa se supuna justitiei. El a explicat ca a facut aceasta contestatie la Curtea Constitutionala pentru ca „regulile impuse de majoritatea parlamentara mi s-au parut incorecte pentru o democratie„, scrie Hotnews.
„Articolul 50, alineatul 2 din legea 115/2015 privind alegerile locale impune candidaţilor independenţi să depună o listă cu susţinători de cel puţin 1%, ceea ce pentru municipiul Bucureşti ar însemna peste 18.000 de semnături. ”Am ales cifra de 3 semnături prin analogie cu soluţia adoptată de către Parlament în ceea ce priveşte numărul de semnături necesare pentru constituirea unui partid politic, soluţie adoptată după ce Curtea Constituţională a decis că cerinţa de a prezenta 25.000 de semnături pentru formarea unui partid este o ingerinţă excesivă asupra dreptului de asociere şi a declarat-o ca fiind neconstituţională. Această cifră a reprezentat, aşadar, singurul reper valid din punct de vedere legal faţă de care m-am putut raporta atunci când am întocmit lista de semnături”, a justificat candidatul A.A.L. numărul mic de semnături în sesizarea depusă la instanţă.
Odată cu contestaţia faţă de respingerea candidaturii, A.A.L. a ridicat şi excepţia de neconstituţionalitate a articolului 50 alin. (2) din legea alegerilor locale, pe motiv că reprezintă o ingerinţă excesivă asupra dreptului de a fi ales.
Prin aceeaşi acţiune, A.A.L. a solicitat extinderea controlului de neconstituţionalitate şi asupra articolului 101 alin (2) din aceeaşi lege, cel prin care se stabileşte că este ales primar candidatul care întruneşte cel mai mare număr de voturi, adică majoritatea relativă, şi nu cel care primeşte majoritatea voturilor exprimate, aşa cum a prevăzut legea până la alegerile din 2012.
Prima reacţie a Alinei Gorghiu
„Salut decizia Tribunalului București prin care se admite excepția de neconstituționalitate privind Legea alegerilor locale, dar nu pot să nu remarc practica neunitară din instanțele românești în condițiile în care vorbim de aceeași lege. Fac apel totodată la Curtea Constituțională să ignore presiunile care se intensifică în acest moment în favoarea votului într-un singur tur și să judece cu celeritate excepția de neconstituționalitate admisă de Tribunalul București. Electoratul din România are dreptul să știe această decizie înainte de alegeri”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
Citeşte şi: Curtea de Apel: Alegerile locale vor fi într-un singur tur de scrutin. PNL face recurs la Înalta Curte
Curtea de Apel București a respins vineri cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern privind organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, anunţă România TV. Decizia nu este definitivă. Vasile Blaga a anunţat că PNL va ataca decizia.