Cei care doresc o casă şic trebuie să acorde atenţie corpurilor de iluminat ce pot pune în valoare mobila. „În principiu, pentru o amenajare modernă, se folosesc corpuri de iluminat simple, decorative, fără a fi înzorzonate. Liniile simple, elegante creează o ambianţă plăcută”, a explicat Irina Constantin, designer de interior.
La un preţ mediu, proprietarul se va alege cu două lustre sau patru plafoniere, în funcţie de preferinţe, două lampadare, două veioze, două aplice, două suspensii şi alte două aplice pentru baie. „Pentru iluminarea livingului sunt indicate produsele cu mai multe braţe, care dau multă lumină. Dacă livingul este suficient de mare, se pot pune şi aplice şi cu siguranţă şi un lampadar care să fie în ton cu mobila existentă”, a explicat, pentru RTV.NET, Abdullah Ataş, manager al unei firme distribuitoare de corpuri de iluminat.
Fiecare zonă cu corpul ei de iluminat
„Este nefuncţional să se folosească un singur corp de iluminat în centrul tavanului pentru iluminarea întregii încăperi. Esenţial este să fie montate corpuri de iluminat pentru fiecare zonă a camerei, în funcţie de utilitatea acesteia”, a subliniat Irina Constantin. „Dotarea cu astfel de corpuri de iluminat a unei case cu două camere, hol, baie şi bucătărie, locuită de persoane cu venituri medii, costă aproximativ 1.000 de lei”, a mai spus Abdullah Ataş.
Gamă variată de materiale
Ca materiale folosite există o gamă foarte largă, printre care metalul – crom, inox, aramă, bronz –geamul – sticla de Murano – şi chiar aurul. Pentru a fi siguri că lustra, aplica, candelabrul reprezintă alegerea potrivită, cel mai bine este să apelaţi la un designer de interior.
„Toate aceste produse se montează doar în funcţie de mobila aleasă pentru living şi în funcţie de mărimea şi înălţimea corpului de iluminat”, a adăugat Abdullah Ataş. Proiectarea sistemului de iluminare se face după ce toate celelalte caracteristici ale amenajării au fost stabilite. „Trebuie să se ştie cu exactitate poziţionarea mobilierului şi funcţionalitatea acestuia pentru a pregăti şi planurile de iluminat”, a menţionat Irina Constantin.
Ideei de amenajare
Dacă mobila este acoperită cu stofă, sunt indicate corpurile de ilumint din metal, dacă mobila este rustică, sunt indicate luminatoare rustice. „Produsele din cristal sau cele cu becuri halogene vor fi alese pentru livingul în care mobila este din piele”, a precizat Abdullah Ataş. Preţul pentru un living în care sunt incluse ca produse o lustră sau o plafonieră, două aplice şi un lampadar are un preţ minim de aproximativ 300 de lei.
Pentru amenajarea dormitorului sunt indicate o plafonieră sau o lustră, două aplice, două veioze şi un lampadar. „Scafele şi lumina indirectă sunt foarte elegante şi se potrivesc perfect pentru o amenajare modernă. În scafe trebuie folosite neoane cu lumina caldă, pentru a evita un efect impersonal, stil birou”, a precizat Irina Constantin.
Lumina pentru gătit
Pentru bunul mers al lucrurilor din bucătărie este indicata o lumină albă. Aceasta poate fi realizata cu ajutorul unor suspensii agăţate cu un cablu sau cu ajutorul unui corp din metal cu un abajur cu bec puternic ce va da lumina necesară pregătirii bucatelor. Aceste produse pot avea componente din lemn pe mai multe culori şi au un preţ minim de 50-70 de lei.
Corpurile de iluminat ce sunt folosite la iluminarea holurilor sunt suspensiile sau plafonierele şi aplicele. În funcţie de mărimea holului, se stabileşte numărul de aplice sau plafoniere ce se folosesc. „Cu siguranţă, produsele care vor fi mereu la modă sunt produsele rustice şi cele din cristale, Swarovski, Schuller, Preciosa”, susţine Abdullah Ataş.