El a reluat declaraţia la sediul Bibliotecii Naţionale, la RoNewmedia, eveniment dedicat industriei digitale.
În urmă cu o săptămână, premierul a afirmat de asemenea că Tratatul ACTA nu va fi ratificat de România la acest moment.
„Nu-l ratificăm până când nu vor fi aduse în Parlamentul European modificări care să asigure, aşa cum este corect, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, dar nici să nu atingă drepturile la viaţa privată. În momentul în care laşi furnizorii de internet să îmi intre în adresa de e-mail, să îmi citească mesajele, aşa ceva eu unul nu vreau să mi se întâmple mie personal şi atunci cu atât mai puţin să i se întâmple oricărui cetăţean român”, a spus Ponta.
Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea în sens larg, de la medicamente şi piese auto la pirateria pe internet.
ACTA a fost ţinta unor proteste masive de stradă în mai multe state europene şi în alte părţi ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA susţin că formulările vagi din tratat pot conduce la îngrădirea unor drepturi şi libertăţi precum libertatea de expresie, dreptul la viaţă privată sau libera circulaţie a ideilor.
Mai multe state europene contestă acordul şi au blocat ratificarea lui până la clarificarea situaţiei.
Comisia Europeană va apela la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană, pentru a determina dacă Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.
În luna februarie, Guvernul Ungureanu a anunţat că România va amâna procesul de ratificare a acordului ACTA până când Curtea Europeană de Justiţie se va pronunţa pe acest subiect.
DEPENDENT DE TABLETĂ ŞI MOBIL
La acelaşi eveniment, premierul s-a confesat că i-ar fi mult mai greu să îşi îndeplinească sarcinile de prim-ministru dacă cineva i-ar lua dimineaţa tableta PC şi telefonul mobil.
El şi-a lansat aplicaţia „vPonta” construită pe platforma Apple şi destinată utilizatorilor de iPhone şi iPad. „Este o aplicaţie a mea pentru contul meu de Facebook şi site-ul meu, prin care utilizatorii de Apple pot să aibă acces mult mai rapid la informaţiile pe care le postez pe Facebook şi pe pagina de net”, a spus premierul.
Ponta a susţinut că aplicaţia „vPonta” va ajuta la creşterea transparenţei atât în ceea ce priveşte activitatea Executivului, dar şi în zona politică.
„O să îi rog pe colegii mei, mult mai specialişti decât mine, ca imediat ce luăm toate deciziile, fie că este vorba de decizii guvernamentale în primul rând, dar şi de decizii politice să le pot transmite către cei interesaţi”, a afirmat premierul.
Premierul a precizat că aplicaţia „vPonta” va fi disponibilă utilizatorilor în mod gratuit şi poate fi descărcată de pe pagina principală a Apple.