În fotografia distribuităpe facebook, profesorul Leon Dănăilă e doar un călător anonim din metrou. Îmbrăcat simplu şi cu o sacosă în mână, medicul stă cu ochii închişi pe scaun. Imaginea a stârnit o adevărată isterie, pentru că medicul ar fi putut să aibă la dispoziţie orice limuzină în orice oraş din lume. Nu s-a gandit insă niciodată să plece din ţară.
Profesorului Academician Doctor Leon Dănăilă i se mai spune şi „sculptorul de creiere „. Este cel mai mare neurochirurg de la noi şi o somitate internaţională, dar asta până de curând acest lucru nu părea să conteze în România. Anul trecut în martie, medicul planifica să-şi publice tratatul, dar venitul de doar 2.500 de lei de la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare din Bucureşti nu îi ajungea. Aşa că era decis să îşi vândă apartamentul pentru a-şi vedea îndeplinit visul.
Citeşte şi: Leon Dănăilă: „Un mare chirurg trebuie să aibă inimă de leu, ochi de vultur şi mâini de femeie”
Profesorul Leon Dănăilă are peste 35.000 de operaţii pe creier la activ, un record care îl face unic în lume. Academii din întreaga lume îl vor ca membru, iar medici neurochirurgi de pe toate continentele îl sună să îi ceară sfatul.
După ce poza lui a ajuns virală pe Internet, profesorul a avut şi o reacţie.
„Am aflat astăzi că o fotografie în care sunt înfăţişat mergând cu metroul, în drum spre casă, a atras interesul ziariştilor şi utilizatorilor de internet. Vă mulţumesc pentru preocuparea faţă de persoana mea şi felul în care aleg să îmi folosesc timpul liber, cu toate că nu găsesc că o situaţie cât se poate normală este un subiect de ştire. Aş dori, totuşi, să fac următoarele precizări:
1. Folosesc metroul bucureştean, în primul rând, pentru că mi se pare esenţial să fac cât mai multă mişcare pentru întreţinerea sănătăţii. Drumul până la metrou şi de la staţia de destinaţie până acasă este o plăcere după multe ore de muncă şi, de asemenea, o excelentă metodă de a stimula şi întreţine sistemul muscular şi cardiovascular.
Am avut un autoturism până anul trecut, dar am renunţat la el, tocmai pentru că, pe măsură ce înaintez în vârstă, simt nevoia să fac mai multă mişcare. Le recomand şi pacienţilor mei să lupte împotriva sedentarismului, pentru că nu poate fi decât în beneficiul lor. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care, la 83 de ani, sunt perfect capabil să îmi administrez singur treburile gospodăreşti. Micile cumpărături în drum spre casă fac şi ele parte din necesarul vieţii şi sunt recunoscător pentru faptul că mă pot ocupa singur de acest aspect şi chiar îmi face plăcere să fac asta.
2. Utilizarea eficientă a transportului în comun este parte din reperele mele pentru ceea ce înseamnă civilizaţie. Mai ales într-o capitală aglomerată, înseamnă mai puţine noxe, protejarea mediului înconjurător şi timp folosit cu folos. Este o temă la care sper că şi generaţiile următoare vor reflecta. Mă bucur să aflu că personalităţi importante din politică. atât din România cât şi din Vest înţeleg acest lucru. Unul dintre ei este prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, pe care îl puteți vedea în fotografie.
3. Sistemul medical românesc reprezintă o temă continuă de dezbatere şi există destule argumente de critică la adresa lui. Faptul că eu aleg să îmi protejez sănătatea şi îmi economisesc timpul preferând călătoria cu metroul nu este, însă, unul dintre ele.
4. Sunt perfect conştient că trăim într-o lume în care există oricând posibilitatea de a fi filmat şi fotografiat în situaţii dintre cele mai obişnuite din viaţă. Nu pot să spun că apreciez acest lucru foarte mult. Aş aprecia, însă, dacă, înainte ca o fotografie să fie interpretată, să i se ceară şi punctul de vedere celui fotografiat”, a scris pe Facebook Prof. Dr. Leon Dănăilă.