„Scandalul i-a consternat pe mulţi cercetători români, care deja sunt supăraţi că noul Guvern de centru-stânga ar putea anula unele dintre reformele energice adoptate de fosta coaliţie de centru-dreapta pentru îmbunătăţirea lentului sistem de cercetare”, subliniază revista britanică.
„Măsurile radicale în domeniul educaţiei şi cercetării aprobate anul trecut aveau rolul introducerii concurenţei pentru funcţiile responsabile de distribuirea fondurilor şi de eliminare a nepotismului endemic şi a altor acte de corupţie în mediul academic din România. Fostul Guvern a adoptat şi o nouă lege antiplagiat”, explică Nature.
Ioan Mang nu a oferit un drept la replică revistei Nature, dar s-a apărat în presa din România afirmând că toate acuzaţiile sunt motivate politic.
„Programul noului Guvern al României sugerează eventualitatea relaxării criteriilor de performanţă necesare pentru promovarea academică, pentru clasificarea universităţilor româneşti şi pentru selectarea membrilor comisiilor de experţi de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, atrage atenţia revista Nature.
PDL a cerut, miercuri, demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, „pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină”, după cum a declarat, miercuri, preşedintele PDL, Emil Boc.
Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă „în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi”.
În replică, Ioan Mang a spus despre acuzaţia de plagiat că este „o acţiune politică”, al cărei scop ar fi crearea de haos în sistemul de învăţământ şi a declarat că îi va da în judecată pe cei care îl acuză de plagiat.
Verificarea în acest caz este făcută de Comisia de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.