Miercuri, justiția norvegiană a decis că statul îl supune pe Brievik unui tratament „inuman” și „degradant” ce contravine Convenției Europene a Drepturilor Omului, prin ținerea sa în izolare după ce a ucis 77 de oameni în 2011.
Întrebat de AFP cu privire la eventuala atenuare a condițiilor de detenție pentru Breivik, directorul închisorii din Skien a răspuns negativ. Sentința nu este executorie deocamdată, a precizat Ole Kristoffer Borhaug, referindu-se la posibilitatea unui recurs, asupra căreia statul norvegian nu a luat încă o decizie.
În verdictul său, judecătoarea Helen Andenaes Sekulic a evidențiat în special durata izolării „relative” la care este supus extremistul de 37 de ani, măsurile insuficiente de compensare a acestei izolări sau inspecțiile corporale sistematice după fiecare plimbare a deținutului. „Înainte ca practica să poată fi schimbată, trebuie schimbate regulile”, a explicat directorul închisorii.
Imediat după anunțarea verdictului, avocatul lui Breivik a cerut modificarea regimului de izolare al clientului său.
La 22 iulie 2011, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, acum autodeclarat în mod deschis neonazist, a deschis focul asupra unor tineri laburiști reuniți într-o tabără de vară pe insula Utoeya și a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenți. Cu câteva ore înainte, el detonase o bombă de 950 kg la picioarele turnului care adăpostea birourile premierului — actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, absent în acel moment. Opt oameni au murit în acea explozie.
Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă prevăzută de justiția norvegiană, 21 de ani de închisoare, ce va putea fi prelungită nelimitat atât timp cât deținutul va fi considerat periculos pentru societate. La proces, extremistul de dreapta nu a dat niciun semn că și-ar regreta faptele.
În detenție, el beneficiază de facilități precum trei celule cu două dușuri, două televizoare, Xbox, Playstation și aparate de fitness.
Decizia tribunalului din Oslo a provocat surpriză și chiar șoc în societatea norvegiană.
„Verdictul va fi greu de digerat”, a comentat joi cotidianul norvegian de referință Aftenposten, în timp ce principalul tabloid, Verdens Gang, a vorbit despre „un verdict greșit”. În schimb, alte voci, mai ales ale unor juriști, dar și ale unor supraviețuitori de pe insula Utoya, au văzut în sentință o victorie a statului de drept.