Vineri, zi CRUCIALĂ pentru Liviu Dragnea. Se dă sentinţa FINALĂ în Dosarul Referendumului. Câţi ani de închisoare riscă

Liviu Dragnea aşteaptă vineri, 22 aprilie, sentinţa finală în Dosarul Referendumului din 2012. Preşedintele Partidului Social Democrat riscă o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între trei şi cinci ani, conform procurorilor anticorupţie, care au solicitat o condamnare de 5 ani cu executare.
Filip Stan
21 apr. 2016, 18:43
Vineri, zi CRUCIALĂ pentru Liviu Dragnea. Se dă sentinţa FINALĂ în Dosarul Referendumului. Câţi ani de închisoare riscă

Dosarul Referendumului a ajuns la final. Instanţa Supremă va da sentinţa pe 22 aprilie. Cel mai sumbru scenariu pentru Liviu Dragnea şi PSD ar fi pedeapsa cu închisoare cu executare.

„Aş vrea să vă rog să nu luaţi în seamă caracterizarea făcută de DNA. Nu aceasta este atitudinea mea faţă de oameni. Mărturie stau cei 20 de ani în serviciul public. Militanţii, nu numai din PSD, ci ai tuturor partidelor îndeamnă lumea la vot pentru că este sensul unei campanii electorale. La referendum a fost o confruntare dură între poporul român şi Băsescu. Niciun partid nu putea obţine foloase necuvenite. Cred cu tărie în nevinovăţia mea şi solicit achitarea”, au fost ultimele cuvinte ale liderului PSD, Liviu Dragnea, în faţa judecătorilor în urmă cu două săptămâni.

Judecătorii au avut la dispoziţie 14 zile pentru a cântări ultimele pledoarii ale părţilor în dosarul „Referendemul”.

DNA a cerut pentru Dragnea închisoare cu executare

În ultimul termen din dosar procurorul DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție aplicarea unei pedepse de închisoare cu executare pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, inculpat în dosarul „Referendumul”. Procurorul a arătat că limitele pedepsei pentru faptele care ar fi fost săvârșite de liderul PSD se încadrează între 3 și 5 ani.

Reprezentantul DNA a susținut că Liviu Dragnea a avut o conduită „ilicită” și s-a folosit de toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziție pentru a-i determina pe reprezentanții partidului din teritoriu să scoată „nelegal” oamenii la vot.

Citeşte şi: LIVIU DRAGNEA află pe 22 aprilie sentinţa în Dosarul Referendumul. DNA cere închisoare cu executare

Faptele și conduita ilicită sunt demonstrate de transmiterea adresei în teritoriu prin care solicita organizarea de tombole, oferirea de servicii gratuite și acces la evenimente în schimbul prezenței la vot. Acestea stimulau participarea la vot. Deplasarea la locuința unei persoane care nu a votat reprezintă o formă de presiune. De asemenea, s-au folosit informații adunate în alt scop decât procesul de vot și aici ne referim la date cu caracter personal. Dragnea și-a folosit influența pentru a determina activiștii de partid să facă ceva ilegal și presiuni asupra alegătorilor. Neprezența la vot a fost văzută ca un moft, nu ca un drept al cetățenilor”, a spus procurorul, în sala de judecată.

De asemenea, procurorul a cerut schimbarea încadrării faptelor pe noile coduri penale și condamnarea la pedepse cu executare a celor 45 de inculpați, care au fost achitați la instanța de fond, dar și a celor care primiseră închisoare cu suspendare.

Dragnea, condamnat la un an de închisoare cu suspedenare după trei ani de judecată

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul „Referendumul” la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare.

Decizia a fost atacată cu apel de cei condamnați, inclusiv de Liviu Dragnea, care a declarat în mai multe rânduri că este nevinovat.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/ primarii/ activiștii de partid, preciza DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiați ai săi (membri de partid din județul Teleorman, unde îndeplinea funcția de președinte al Consiliului Județean) să facă tot ce le stă în putință, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Conform DNA, demersul lui Dragnea a fost susținut de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, în sarcina cărora s-a reținut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

DNA lucrează la un nou dosar pe numele lui Dragnea

Potrivit unui comunicat emis de DNA, liderul PSD este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Procurorii DNA îl acuză pe Dragnea Nicolae Liviu, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a PSD, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi instigare la fals intelectual, în formă continuată.
 
Citeşte şi: Liviu Dragnea, URMĂRIT PENAL pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual
 
Cine va prelua şefia PSD

Valeriu Zgonea este omul numărul doi în PSD, iar în cazul în care Dragnea va fi condamnat la închisoare cu executare şeful Camerei Deputaţilor ar putea conduce Partidul Social Democrat. Valeriu Zgonea – în prezent președintele executiv al Partidului Social Democrat, are peste cincisprezece ani de experiență parlamentară. În această perioadă, a îndeplinit rând pe rând toate funcțiile relevante pentru activitatea legislativă, de la secretar, la chestor, lider de grup sau vicepreședinte și până la alegerea sa în 2012 în funcția de președinte al Camerei Deputaților, se arată în descrierea de pe site-ul PSD. Valeriu Zgonea este unul din puţinii lideri de partid care au pornit de jos. Înainte de 1989 era lăcătuş mecanic, iar timp de 8 ani a urmat Institutul Naţional de Construcţii Bucureşti, facultatea de Căi Ferate drumuri şi poduri.

Cine este Liviu Dragnea

Liviu Dragnea este președintele PSD. A fost ales în cadrul scrutinului intern al PSD din data de 11 octombrie 2015 şi validat în funcția de Președinte PSD la Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat din data de 18 octombrie 2015.

Liviu Dragnea a intrat în politică în 1994, când a devenit membru al Partidului Democrat. Între 1996 şi 2000 a fost prefect al județului Teleorman, iar din 2000 devine preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi trece de la Partidul Democrat la PSD. În 2005 este ales vicepreşedinte al PSD, odată cu preluarea mandatului de preşedinte de către Mircea Geoană. În 2009, devine secretar general al PSD şi se impune în coordonarea scrutinelor la care a participat PSD.

A fost deseori subiect de presă în anii trecuţi, fiind catalogat ca un baron local cu o avere impresionantă.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Cum a fost țepuit un român în Turcia: ”Ce era să fac? Să mă iau la bătaie cu ei?!”
Capital.ro
Amendă de 2.000 de lei. Românii au interzis. Legea care se aplică deja în toată țara
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Noua înşelătorie care face ravagii în România. „Au luat câte 200.000 de euro de la Guvern”
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Locul din România în care te naști din nou. Tot stresul se elimină pe aceste meleaguri
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Tragedie pe DN7 din Arad: Un tânăr de 22 de ani a murit pe loc după ce prietenul său de 18 ani a intrat în coliziune frontală cu un TIR
Capital.ro
Obligatoriu de la 1 septembrie. Amendă și 5 puncte de penalizare. S-a dat ordin de la UE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri între Xi Jinping și Volodimir Zelenski
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?