Vineri, zi CRUCIALĂ pentru Liviu Dragnea. Se dă sentinţa FINALĂ în Dosarul Referendumului. Câţi ani de închisoare riscă

Liviu Dragnea aşteaptă vineri, 22 aprilie, sentinţa finală în Dosarul Referendumului din 2012. Preşedintele Partidului Social Democrat riscă o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între trei şi cinci ani, conform procurorilor anticorupţie, care au solicitat o condamnare de 5 ani cu executare.
Filip Stan
21 apr. 2016, 18:43
Vineri, zi CRUCIALĂ pentru Liviu Dragnea. Se dă sentinţa FINALĂ în Dosarul Referendumului. Câţi ani de închisoare riscă

Dosarul Referendumului a ajuns la final. Instanţa Supremă va da sentinţa pe 22 aprilie. Cel mai sumbru scenariu pentru Liviu Dragnea şi PSD ar fi pedeapsa cu închisoare cu executare.

„Aş vrea să vă rog să nu luaţi în seamă caracterizarea făcută de DNA. Nu aceasta este atitudinea mea faţă de oameni. Mărturie stau cei 20 de ani în serviciul public. Militanţii, nu numai din PSD, ci ai tuturor partidelor îndeamnă lumea la vot pentru că este sensul unei campanii electorale. La referendum a fost o confruntare dură între poporul român şi Băsescu. Niciun partid nu putea obţine foloase necuvenite. Cred cu tărie în nevinovăţia mea şi solicit achitarea”, au fost ultimele cuvinte ale liderului PSD, Liviu Dragnea, în faţa judecătorilor în urmă cu două săptămâni.

Judecătorii au avut la dispoziţie 14 zile pentru a cântări ultimele pledoarii ale părţilor în dosarul „Referendemul”.

DNA a cerut pentru Dragnea închisoare cu executare

În ultimul termen din dosar procurorul DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție aplicarea unei pedepse de închisoare cu executare pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, inculpat în dosarul „Referendumul”. Procurorul a arătat că limitele pedepsei pentru faptele care ar fi fost săvârșite de liderul PSD se încadrează între 3 și 5 ani.

Reprezentantul DNA a susținut că Liviu Dragnea a avut o conduită „ilicită” și s-a folosit de toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziție pentru a-i determina pe reprezentanții partidului din teritoriu să scoată „nelegal” oamenii la vot.

Citeşte şi: LIVIU DRAGNEA află pe 22 aprilie sentinţa în Dosarul Referendumul. DNA cere închisoare cu executare

Faptele și conduita ilicită sunt demonstrate de transmiterea adresei în teritoriu prin care solicita organizarea de tombole, oferirea de servicii gratuite și acces la evenimente în schimbul prezenței la vot. Acestea stimulau participarea la vot. Deplasarea la locuința unei persoane care nu a votat reprezintă o formă de presiune. De asemenea, s-au folosit informații adunate în alt scop decât procesul de vot și aici ne referim la date cu caracter personal. Dragnea și-a folosit influența pentru a determina activiștii de partid să facă ceva ilegal și presiuni asupra alegătorilor. Neprezența la vot a fost văzută ca un moft, nu ca un drept al cetățenilor”, a spus procurorul, în sala de judecată.

De asemenea, procurorul a cerut schimbarea încadrării faptelor pe noile coduri penale și condamnarea la pedepse cu executare a celor 45 de inculpați, care au fost achitați la instanța de fond, dar și a celor care primiseră închisoare cu suspendare.

Dragnea, condamnat la un an de închisoare cu suspedenare după trei ani de judecată

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul „Referendumul” la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare.

Decizia a fost atacată cu apel de cei condamnați, inclusiv de Liviu Dragnea, care a declarat în mai multe rânduri că este nevinovat.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/ primarii/ activiștii de partid, preciza DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiați ai săi (membri de partid din județul Teleorman, unde îndeplinea funcția de președinte al Consiliului Județean) să facă tot ce le stă în putință, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Conform DNA, demersul lui Dragnea a fost susținut de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, în sarcina cărora s-a reținut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

DNA lucrează la un nou dosar pe numele lui Dragnea

Potrivit unui comunicat emis de DNA, liderul PSD este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Procurorii DNA îl acuză pe Dragnea Nicolae Liviu, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a PSD, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi instigare la fals intelectual, în formă continuată.
 
Citeşte şi: Liviu Dragnea, URMĂRIT PENAL pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual
 
Cine va prelua şefia PSD

Valeriu Zgonea este omul numărul doi în PSD, iar în cazul în care Dragnea va fi condamnat la închisoare cu executare şeful Camerei Deputaţilor ar putea conduce Partidul Social Democrat. Valeriu Zgonea – în prezent președintele executiv al Partidului Social Democrat, are peste cincisprezece ani de experiență parlamentară. În această perioadă, a îndeplinit rând pe rând toate funcțiile relevante pentru activitatea legislativă, de la secretar, la chestor, lider de grup sau vicepreședinte și până la alegerea sa în 2012 în funcția de președinte al Camerei Deputaților, se arată în descrierea de pe site-ul PSD. Valeriu Zgonea este unul din puţinii lideri de partid care au pornit de jos. Înainte de 1989 era lăcătuş mecanic, iar timp de 8 ani a urmat Institutul Naţional de Construcţii Bucureşti, facultatea de Căi Ferate drumuri şi poduri.

Cine este Liviu Dragnea

Liviu Dragnea este președintele PSD. A fost ales în cadrul scrutinului intern al PSD din data de 11 octombrie 2015 şi validat în funcția de Președinte PSD la Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat din data de 18 octombrie 2015.

Liviu Dragnea a intrat în politică în 1994, când a devenit membru al Partidului Democrat. Între 1996 şi 2000 a fost prefect al județului Teleorman, iar din 2000 devine preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi trece de la Partidul Democrat la PSD. În 2005 este ales vicepreşedinte al PSD, odată cu preluarea mandatului de preşedinte de către Mircea Geoană. În 2009, devine secretar general al PSD şi se impune în coordonarea scrutinelor la care a participat PSD.

A fost deseori subiect de presă în anii trecuţi, fiind catalogat ca un baron local cu o avere impresionantă.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii