Cele nouă spitale, care funcţionează în judeţul Alba, sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Spitalul Orăşenesc Abrud, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Orăşenesc Câmpeni, Spitalul Municipal Sebeş, Spitalul Orăşenesc Cugir, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud şi Spitalul de Boli Cronice Câmpeni. Niciunul dintre acestea nu are însă autorizaţie de securitate la incendiu.
Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Florin Zecheru, a explicat pentru Mediafax că potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1739/2006, autorizaţia de securitate la incendiu este obligatorie doar pentru construcţiile care suportă modificări sau care sunt finalizate după intrarea în vigoare a acestei prevederi. Zecheru a arătat că toate spitalele din judeţul Alba au fost construite înainte de anul 2006 şi, întrucât legea nu activează retroactiv, nu pot fi sancţionate pentru lipsa acestei autorizaţii.
„Autorizaţia de securitate la incendiu este un document care se obţine după finalizarea lucrărilor unei construcţii. Această autorizaţie este necesară şi obligatorie pentru toate construcţiile care s-au finalizat şi care au suferit modificări după intrarea în vigoare a HG nr. 1739/2006. În judeţul Alba sunt nouă spitale, toate construite înainte de anul 2006. Este de precizat, însă, că din cele nouă unităţi la patru s-au realizat modificări, iar pentru acest lucru s-a emis un aviz, conform legii, înainte de începerea lucrărilor. Chiar dacă nu au autorizaţii, pacienţii şi cadrele medicale nu sunt în pericol, iar ISU Alba efectuează periodic controale şi instructaje cu personalul din unităţile sanitare”, a spus Zecheru.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a declarat că documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, pentru această instituţie, va fi depusă pe măsura finalizării lucrărilor de modernizare la diferite secţii.
„Autorizaţia de securitate la incendiu este ultimul act care se obţine după terminarea reparaţiilor capitale. Am analizat împreună cu ISU dacă există posibilitatea să autorizăm întreg spitalul, însă la momentul de faţă nu este posibil deoarece avem secţii în plin proces de reabilitare. Pe măsura finalizării lucrărilor vor fi depuse documentele necesare în vederea obţinerii acestei autorizaţii. Toate proiectele de reparaţii capitale au avut, la demararea lucrărilor, avizul pompierilor. Dacă lucrurile merg bine ar trebui să obţinem autorizaţii pentru secţiile de Boli Infecţioase, Oncologie, Unitatea de Primiri Urgenţe, Chirurgie, la care s-au efectuat lucrări capitale”, a spus Nicoleta Coşarcă.