1- Sughitul
Sughiturile sunt cauzate de spasme ale diafragmei, muschiul subtire care separa cavitatea toracica (in care se afla plamanii si inima) de cavitatea abdominala (in care se afla tractul digestiv si alte organe).
Aceste spasme provoaca o sincopa respiratorie pe timpul actului inspiratiei.
Acest simptom este de obicei declansat de umplerea excesiva a stomacului, dar alte cauze pot fi:
– Consumul de bauturi carbogazoase
– Consumul excesiv de alcool
– Mancatul in exces
– Adrenalina sau stresul emotional
– Schimbarile bruste de temperatura
– Inghitirea de aer
– Anxietate, stres sau emotii
Sughitul nu dureaza de regula mai mult de cateva ore dar, in unele cazuri, poate persista multe zile la rand, uneori chiar luni intregi.
Sughitul extrem poate fi la randul lui un simptom pentru:
– Afectiuni ale sistemului nervos central, cum sunt cancerele, infectiile, accidentele vasculare cerebrale, sau leziunile sistemului nervos.
– Dereglari ale proceselor chimice care au loc in corp (probleme metabolice), cum ar fi scaderea functiei renale sau hiperventilatia.
– Iritarea nervilor de la nivelul capului, gatului si toracelui (nervul Vagus sau nervul frenic).
– Probleme de sanatate mintala.
Cel mai bun mod de a vindeca sughitul este sa iti tii respiratia timp de 10 secunde, sa bei repede un pahar cu apa rece sau sa mananci o lingurita de zahar. Aceste remedii ridica nivelul de dioxid de carbon din sange si determina diafragma sa revina la functionarea normala.
2- Pocnirea articulatiilor
Contrar convingerilor populare, trosnirea articulatiilor nu cauzeaza artrita.
Sunetul pe care il auzi este de fapt cauzat de cavitatile de aer formate in lichidul din articulatii. Acest lichid mentine articulatiile flexibile si umede.
Pe masura ce iti deschizi articulatia, in interiorul lichidului se formeaza o cavitate umpluta cu gaz. Atunci cand articulatia revine la pozitia sa naturala, gazul este impins in afara, ceea ce genereaza sunetul de pocnitura.
Trosnirea ocazionala a articulatiilor nu produce efecte negative, cu toate ca oamenii de stiinta studiaza in prezent efectele pe termen lung ale acestui obicei.
Totusi, daca articulatiile se freaca intre ele, scartaie sau devin dureroase, este important sa te prezinti la medicul de familie sau la un medic naturopat pentru un control avizat.
3- Ghiortaitul stomacului
Desi stomacul tau chioraie atunci cand iti este foame, pot exista mai multe cauze ale acestui sunet.
Zgomotul pe care il auzi poate fi cauzat de gaze, in special atunci cand mananci foarte mult zahar.
Sunetul poate fi, de asemenea, cauzat de contractiile musculare care imping alimentele prin tractul digestiv. Acest proces poarta denumirea de peristaltism.
Aceste contractii ajuta la descompunerea alimentelor si golesc in mod zgomotos buzunarele de aer care se formeaza in bolul alimentar. De asemenea, contractiile au loc intre mese pentru a elimina orice resturi de alimente in urma golirii stomacului.
De asemenea, aceste vibratii te anunta ca este timpul sa mananci.
Pentru a evita producerea acestor zgomote, se recomanda sa mananci putin si des. Zgomotele peristaltice excesive pot fi insa si semne ale unor afectiuni medicale precum sindromul de colon iritabil.
4- Tiuitul urechilor
Tinitusul este o afectiune caracterizata prin auzirea unor bazaituri, suieraturi, ciripituri, fluieraturi, sau a altor sunete in interiorul urechii.
De cele mai multe ori, aceste probleme trec neobservate pe parcursul zilei, dar se manifesta mai puternic seara inainte de culcare. Desi tinitusul apare de cele mai multe ori la persoanele care sufera de pierderea auzului, inclusiv multe persoane fara deficiente de auz pot resimti aceste simptome.
Acest simptom poate fi declansat de expunerea la sunete puternice, infectii, acumularea de ceara in urechi, leziuni, sau tumori.
Situatia se poate agrava pe fondul consumului de alcool si de bauturi cofeinizate, la consumul anumitor alimente, sau ca urmare a fumatului si a stresului. Daca problemele devin deranjante sau persista in timp, adreseaza-te medicului de familie sau unui audiolog.
Surse: secretele.com, viatasisanatate.com